X

MAE rus: ‘NATO a subminat Tratatul INF!’

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este direct responsabilă de subminarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), întrucât a acceptat instalarea elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în unele state europene membre ale Alianţei, susţine Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat difuzat luni şi citat de agenţia de presă oficială TASS, potrivit agerpres.

Mai mult, MAE rus acuză NATO că s-a aliniat necritic poziţiei SUA îndreptată spre demolarea definitivă a sistemului de control al armelor, conform comunicatului, ca reacţie la declaraţia Consiliului Nord-Atlantic asupra situaţiei legate de Tratatul INF.

Citeşte şi: Pentagonul trimite mii de militari la graniţa cu Mexicul

Diplomaţia rusă susţine în acest context că declaraţia Alianţei Nord-Atlantice referitoare la Tratatul INF a fost emisă înainte ca Moscova să primească notificarea oficială din partea Washingtonului privind suspendarea participării sale la pactul ruso-american datând din 1987.

‘O astfel de grabă nu este o surpriză pentru Rusia. Această este o altă demonstraţie a faptului că Alianţa s-a aliniat în întregime şi complet liniei Washingtonului îndreptată spre dezmembrarea definitivă a sistemului de control asupra armamentului, construit cu mari eforturi de-a lungul anilor’, declară MAE rus în comunicatul său.

Potrivit diplomaţiei ruse, colapsul INF ‘va avea consecinţe grave şi pe termen lung pentru întreaga arhitectură europeană de securitate, despre care Alianţa susţine că este extrem de preocupată, inclusiv pentru aliaţii SUA din Europa’.

‘În declaraţia Consiliului NATO lipseşte logica elementară: SUA sunt cele care se retrag din INF, iar NATO se declară pregătită ‘să descurajeze’ Rusia’, se mai spune în comunicatul diplomaţiei ruse, care nu aminteşte deloc de subiectul discordiei între Moscova şi Washington cu privire la acest tratat – noua rachetă rusească 9M729, despre care SUA şi Alianţa Nord-Atlantică susţin că încalcă prevederile INF, care interzice dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 de km. Moscova insistă că racheta sa nu are decât o rază de acţiune de ‘480’ de km, deci se încadrează în prevederile tratatului.

În schimb, MAE rus insistă că NATO este direct responsabilă de subminarea Tratatului INF din cauza desfăşurării sistemelor americane de apărare antirachetă pe teritoriul unor state membre ale Alianţei.

‘S-a dovedit în schimb că ţările Alianţei nu au fost gata de un dialog semnificativ privind lansatoarele de rachetă Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România şi care vor apărea anul viitor şi în Polonia, încălcându-se prevederile Tratatului INF’, se menţionează în textul diplomaţiei ruse, potrivit căreia, aceste dispozitive sunt ‘integrate în sistemul NATO de apărare antirachetă, deci şi Alianţa este direct responsabilă de subminarea pactului’.

Citeşte şi: Un avion s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial din California. 5 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Cu toate acestea, Moscova îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să nu permită transformarea Europei într-o arenă de confruntare, ceea ce se va întâmpla dacă lansatoarele americane vor fi instalate în Polonia.

‘Dacă aliaţii europeni ai SUA sunt într-adevăr interesaţi în menţinerea unui control internaţional efectiv asupra armelor, în dezarmare şi neproliferare, ar face bine să nu urmeze orbeşte cursul politicii americane care are ca scop obţinerea superiorităţii militare, ci să se ghideze după interesele fundamentale de securitate şi să nu permită transformarea Europei într-o arenă de confruntare’, potrivit aceluiaşi text.

NATO şi-a exprimat vineri sprijinul pentru retragerea Statelor Unite din INF semnat în 1987 cu Rusia, cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la ‘respectarea deplină şi verificabilă’ a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

Citeşte şi: EPAVA avionului lui Emiliano Sala a fost găsită în Canalul Mânecii – FOTO

Statele Unite ale Americii au anunţat vineri că se retrag începând de sâmbătă, 2 februarie, din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acordului, dar au notificat oficial Moscova abia sâmbătă, când a expirat oficial ultimatumul de 60 de zile dat părţii ruse pentru a distruge noua sa rachetă care încalcă prevederile pactului.

Ca ripostă la gestul SUA, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că ţara sa îşi suspendă participarea la acest tratat şi va dezvolta rachete hipersonice terestre. 

Tags: NATOrusiaSUATratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty)
Categorii: Diaspora