X

‘MAE-ul’ transnistrean Chișinăul că a anulat o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice

Așa-zisul minister de Externe din regiunea transnistreană a anunțat, în dimineața zilei de 27 octombrie, că Chișinăul a anulat o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice de pe cele două maluri ale Nistrului.

În acest context, „MAE-ul” transnistrean a acuzat Chișinăul că ar avea o „atitudine iresponsabilă”, fapt ce „distruge atmosfera de dialog”. Contactat de NM, Biroul pentru politici de reintegrare că reuniunea nu a fost anulată, ci amânată până în noiembrie. Instituția a precizat că Tiraspolul a inițiat reuniunea în termeni foarte restrâși, iar experții de pe malul drept au agenda planificată.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

„Moldova a anulat ședința grupurilor de experți pe probleme economice. Acesta a fost inițiat de partea transnistreană pentru a discuta despre blocarea în curs a exporturilor de mărfuri ale întreprinderilor industriale transnistrene. De asemenea, pe ordinea de zi se află și problema importului în Transnistria a unui aparat de radiografie digital necesar pentru Spitalul Clinic Republican, precum și alte subiecte de actualitate. Partea moldovenească a refuzat printr-o scrisoare oficială să organizeze reuniunea la datele propuse de Transnistria. Atitudinea iresponsabilă a Chișinăului față de instrumentele existente ale procesului de negocieri, create pentru soluționarea problemelor urgente, distruge atmosfera de dialog între părți și necesită intensificarea eforturilor de mediere pentru a restabili funcționalitatea mecanismelor de negociere”, se arată în comunicatul forțelor separatiste de la Tiraspol.

Contactat de NM pentru o reacție, Biroul politici pentru de reintegrare a declarat că ședința despre care a menționat Tiraspolul nu a fost anulată, ci amânată pentru luna viitoare, din cauză că experții de pe malul drept al Nistrului aveau agenda planificată deja.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

„Tiraspolul intenționat a inițiat o reuniune în termeni foarte restrânși și pe subiecte cu tentă politică (importul mărfurilor cu dublă destinație). Chișinăul nu a comunicat refuz, ci a informat că reieșind din agenda preplanificată a experților de pe malul drept ședința se amână pentru luna noiembrie curent, iar problemele ce vizează autorizarea mărfurilor strategice pentru ulterioara lor vămuire pot fi soluționate prin interacțiunea nemijlocită a companiilor vizate cu autoritățile competente ale Republicii Moldova”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.

Tags: chisinauSpitalul Clinic RepublicanTiraspolTransnistria
Categorii: ExterneȘtirile zilei