Magistrata Victoria Sanduța, respinsă de CSM și propusă spre demitere Maiei Sandu

Publicat:

Magistrata Victoria Sanduța, respinsă de CSM și propusă spre demitere Maiei Sandu

Magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta va fi propusă președintei Maia Sandu pentru eliberarea din funcția de judecător.

Decizia a fost luată de CSM, conform voturilor în cadrul ședinței de astăzi – 6 voturi pro și 3 împotrivă, potrivit unimedia.info.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Eu consider că dumneaiei a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi propusă repetat”, a declarat membra CSM, Maria Frunze.

Momente tensionante la ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistrata Victoria Sanduța, care cere să fie numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, a fost pusă să de-a explicații pe comentariile și postările de pe pagina sa de Facebook. „Vă depășiți atribuțiile. E o depășire a limitelor și a bunului simț”, a declarat Sanduța.

Pe 29 mai 2024, magistrata Victoria Sanduța a fost la Consiliul Superior al Magistraturii să întrebe când va fi examinată cererea repetată de numire a sa în funcție, după doi ani de suspendare, când președinta Maia Sandu a refuzat să o desemneze. „Am înțeles că scenariul e scris și spectacolul cu denumirea: „Reconfirmarea în funcție a judecătorilor respinși de preşedintele țării fără nicio probă” e aproape gata de a fi pus în scenă, dar nu sunt pregătiți pentru ziua premierei”, a scris atunci Sanduța.

Anterior, Victoria Sanduța, care face parte din lista celor 13 magistrați propuși de CSM pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, dar respinși de șefa statului, Maia Sandu, a scris, pe Facebook, că după această decizie, a avut o situație neplăcută cu un reprezentant al unui ONG din țară, care a presupus că aceasta ar avea un conflict personal cu președinta și chiar i-a recomandat să se adreseze la organele competente, pentru a afla „de ce informație dispune Președinția în privința ei”, odată ce candidatura i-a fost respinsă.

Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.

Juristul Nicolae Eșanu a spus că nu este surprins de informația despre respingerea de către președinte a unor candidaturi propuse pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. „Spun că pentru mine nu a fost o surpriză, deoarece eu aș fi fost foarte surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”.

Magistrata Victoria Sanduța a rupt tăcerea după ce șefa statului, Maia Sandu, a refuzat să o numească până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 judecători. „Mă simt de parcă am luat Premiul II Simpatia Publicului, după bunul meu coleg, Valentin, Domnul să te aibă în Împărăția sa, iar juriul „profesionist” m-a exclus din cursă. Ceva îmi amintește asta, Hey ho! Let’s go! Justiție&Rock’n Roll”, a scris aceasta, într-o postare pe Facebook. De partea cealaltă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a spus că este surprins de faptul că mai mulți judecători au fost refuzați de Președinta Maia Sandu. „Sper ca dna Sandu are probe convingătoare că cei 13 judecători nu mai merită sa activeze ca judecător”, a declarat Gribincea.

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a tras un semnal de alarmă în legătură cu refuzul președintei Maia Sandu, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 judecători, inclusiv și judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”. Asociația califică refuzul drept un semnal foarte periculos, transmis către întreg sistemul judecătoresc și societate, prin adoptarea acestui refuz nemotivat.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a venit cu explicații. Președinta a declarat că unii judecători au fost refuzați pentru că „nu merită” să fie judecători. Totodată, aceasta a menționat că sunt cazuri când magistrații au o diferență de 5 mil. lei între venituri și cheltuieli.

În replică, magistrata Sanduța, a acuzat-o pe Maia Sandu de „manipulare a societății, prin declarații ce utilizează informații ascunse sau evazive”. „Asta se numește manipulare – a prezenta o informație pentru public, în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment, dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia pe care și-a dorit-o manipulatorul”, a scris aceasta, pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Fii AgriCOOLtor!’, campania destinată absolvenților de gimnaziu, liceu, colegiu și de la ciclul I Licență

'Fii AgriCOOLtor!', campania destinată absolvenților de gimnaziu, liceu, colegiu și de la ciclul I Licență Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a lansat campania „Fii...

Noi condiții pentru eliberarea pașaportului românesc simplu temporar

Noi condiții pentru eliberarea pașaportului românesc simplu temporar Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului simplu temporar începând din 3 iulie. Va fi eliberat doar în...

Poliția explică de ce a fost săltat ‘agresivul’ Alexei Lungu din fața Judecătoriei Chișinău

Poliția explică de ce a fost săltat 'agresivul' Alexei Lungu din fața Judecătoriei Chișinău Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a fost săltat de oamenii legii...

Kamala Harris, varianta principală de înlocuire a lui Biden în cursa prezidenţială, dacă acesta va renunţa

Kamala Harris, varianta principală de înlocuire a lui Biden în cursa prezidenţială, dacă acesta va renunţa Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, este principala variantă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.