Magistraţi spanioli cer demisia ministrului Justiţiei Rafael Catala

Publicat:

Magistraţi spanioli cer demisia ministrului Justiţiei, din cauză că a pus la îndoială competenţa unuia dintre judecătorii care i-au disculpat pe cei cinci tineri acuzaţi de viol şi au provocat un val de indignare în Spania, scrie AFP, potrivit news.ro.

Judecătorii au reţinut contra celor cinci sevillani, care se autointitulează ”Haita”, doar capătul de acuzare de ”abuzuri sexuale” şi nu de viol, în urma unor relaţii sexuale neconsimţite cu o madrilenă în vârstă de 18 ani în timpul sărbătorilor de San Fermin, la Pamplona, în 2016. Ei au difuzat filmarea agresiunii pe reţele de socializare.


Vezi şi: INFERN în Sao Paolo. Un zgârâie-nori S-A PRĂBUŞIT! (VIDEO)

Unul dintre cei trei judecători s-a pronunţat în favoarea eliberării, provocând un val de proteste în Spania contra ”justiţiei patriarhale”.

”Mi s-a spus că este unul care a fost sancţionat, care are o problemă…”, a declarat luni la radio ministrul Rafael Catala, exprimându-şi mirarea că organul de conducere al puterii judiciare nu a ”acţionat preventiv” contra magistratului.

El a recunoscut însă că nu cunoaşte ”în detaliu” ce i s-a reproşat.

”Comentarii despre capacitatea sau nu a unui magistrat sunt o imprudenţă din partea cuiva care exercită funcţia de ministru al Justiţiei”, au reacţionat într-un comunicat şapte asociaţii de judecători şi procurori.

Citeşte şi: Doi arabi israelieni sunt judecaţi la Riad pentru spionaj şi terorism

”Acum este în legătură cu judecarea «Haitei», dar mâine poate viza orice acţiune care nu este pe placul ministrului sau Guvernului său (…). De aceea, noi cerem (…) demisia ministrului Justiţiei”, scriu asociaţiile.

Parchetul a anunţat că va face apel contra hotărârii, iar Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy s-a pronunţat în favoarea revizuirii Codului Penal, în vederea unei mai bune definiri a agresiunii sexuale şi violurilor.

Într-un comunicat, Consiliul General al Puterii Judiciare, organul care numeşte judecătorii în Spania, a subliniat că este esenţial ”să se evite folosirea politică a (puterii) judiciare şi să se pună în discuţie independenţa, imparţialitatea şi profesionalismul unor judecători şi magistraţi”.

Citeşte şi: Noi dureri de cap pentru Trump. Starleta XXX îl dă iar în judecată

O petiţie care cere organului de conducere al puterii judiciare revocarea celor trei judecători a fost semnată de 1,3 milioane de persoane.

Spaniole au început să povestească pe reţele de scocializare agresiuni sexuale ale căror victime au fost, sub hashtagul #Cuéntalo (Spune-i), un nou ecou al valului mondial  #MeToo, care a avut puţine repercusiuni în Spania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.