X

Magistraţii din Grecia denunţă ‘restricţionarea’ de către guvernul Mitsotakis a dreptului la azil

Uniunea magistraţilor din instanţele administrative din Grecia a protestat miercuri împotriva unei decizii a guvernului de a elimina comisiile de apel însărcinate cu reexaminarea cererilor de azil în caz de respingere, spunând că este vorba de o “restricţie” a drepturilor, relatează AFP, scrie agerpres.

În contextul unei recrudescenţe a fluxului migrator în ţară, guvernul conservator a anunţat sâmbătă o serie de măsuri variind de la întărirea controalelor la frontiere şi până la suprimarea dreptului de apel pentru cererile de azil respinse în primă instanţă.

Citește și : Comisia pentru afaceri economice a PE a votat în favoarea numirii lui Christine Lagarde în fruntea BCE

Conform guvernului de dreapta condus de Kyriakos Mitsotakis, obiectivul este de rezolva întârzierile importante din procedurile de examinare a solicitărilor de azil.

Magistraţii explică în comunicat că “aceste întârzieri nu sunt exclusiv un fenomen grec” şi că au loc “în toate ţările europene”.

De la crearea lor după criza migraţiei din 2015, comisiile de recurs au fost un succes, deoarece obiectivul procedurilor de acordare de azil este “protecţia deţinătorilor de drepturi”, subliniază magistraţii.

“Restricţionarea drepturilor refugiaţilor” încalcă dreptul umanitar internaţional, legislaţia europeană şi jurisprudenţa în materie, precizează magistraţii.

Conform multor ONG-uri, decizia se înscrie în cadrul “înăspririi” politicii migratorii a guvernului de dreapta, ales la putere la începutul lui iulie.

Consiliul Grec pentru Refugiaţi (GCR) a făcut apel la guvern “să se abţină de la orice act care încalcă dreptul european şi internaţional şi să apere drepturile fundamentale ale refugiaţilor”.

Citește și : Legea care îl împiedică pe Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord trece de un vot preliminar al parlamentului britanic

După ce a suprimat Ministerul pentru Politica Migratorie integrându-l în Ministerul Protecţiei Cetăţeanului, guvernul a promis că va accelera expulzarea în Turcia a celor care nu au obţinut azil în Grecia, în virtutea declaraţiei controversate UE-Turcia din martie 2016.

Însă, de la semnarea sa, această declaraţie a fost pusă sub semnul întrebării de către ONG-uri, care susţin că Turcia nu poate fi considerată o “ţară sigură” pentru trimiterea solicitanţilor de azil.

Tags: GCRgreciaguvernMitsotakisONGrefugiati
Categorii: Diaspora