Magnatul media pro-democraţie din Hong Kong Jimmy Lai, condamnat la aproape 6 ani de închisoare pentru fraudă

Publicat:

Magnatul media pro-democraţie din Hong Kong Jimmy Lai a fost condamnat din nou sâmbătă la închisoare, la o pedeapsă de cinci ani şi nouă luni pentru fraudă, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Fondator al Apple Daily, un ziar care critica puterea chineză şi a fost forţat să se închidă, Lai a petrecut recent douăzeci de luni după gratii pentru participare la manifestaţii şi adunări neautorizate.


Citește și : Armata poloneză are în vedere să convoace circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

În vârstă de 75 de ani, el urmează încă să fie judecat pentru “coluziune cu forţe străine”, o încălcare a legii dure asupra securităţii naţionale impuse de Beijing, pasibilă cu închisoare pe viaţă.

În timp ce perioadele sale anterioare în închisoare au fost legate de rolul avut în protestele pro-democraţie care au zguduit teritoriul chinez în 2019, dosarul pentru care a fost condamnat sâmbătă se referă la încălcarea condiţiilor de închiriere a birourilor ziarului său.

Lai şi Wong Wai-keung, un fost director al Apple Daily, au fost găsiţi vinovaţi de fraudă în octombrie, în ceea ce judecătorul Stanley Chan a descris drept o “schemă planificată, organizată şi care a durat ani de zile”.

Potrivit procurorilor, o firmă de consultanţă condusă de Lai pentru uzul său personal a ocupat birouri închiriate de Apple Daily în scopuri de publicare şi tipărire. Aceasta constituie, susţin ei, o încălcare a condiţiilor de închiriere semnate cu o companie guvernamentală şi echivalează cu o fraudă.

La rândul lor, avocaţii apărării au susţinut că acest caz ar fi trebuit să facă obiectul unui proces civil şi nu penal, adăugând că zona în cauză este minimă.

Wong, în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

Judecătorul a criticat Apple Daily pentru că a abuzat de reputaţia sa de media binecunoscută ca “scut de protecţie”, care l-a împiedicat pe proprietar să acţioneze în cazul încălcării condiţiilor contractului de închiriere.

Dar “nu să faceţi nicio legătură cu politica”, a adăugat el, insistând că acest caz nu are nicio legătură cu politica sau cu libertatea presei.

Citește și : Papa Francisc a început să plângă când a menţionat suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni

Jimmy Lai, una dintre figurile de frunte ale mişcării pro-democraţie în Hong Kong, critică deschis Beijingul de multă vreme.

Ani de zile, ziarul său a criticat puterea chineză înainte de a fi forţat să se închidă la jumătatea anului 2021, după îngheţarea fondurilor sale şi arestarea unora dintre angajaţi şi a fondatorului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă Astăzi, 18 iulie 2024, în sala de protocol a Consiliului Raional Soroca, a avut...

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant Femeile din Căușeni, dar și din raioanele vecine își vor aduce...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate Recolta de porumb și floarea soarelui a fost afectată de calamitățile naturale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.