X

Mahmoud Abbas, președintele Autorității palestiniene, face o vizită fulger în Europa pentru sprijin împotriva Israelului

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, va fi primit vineri dimineaţă de Emmanuel Macron, la două săptămâni după premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat marţi preşedintele Franţei, potrivit AFP. 

Franţa are “voinţa de a discuta cu cele două părţi, “israeliană şi palestiniană”, “cărora nu ne putem substitui pentru a construi pacea”, a explicat Emmanuel Macron la finalul unei întrevederi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

“Este o greşeală” să doreşti “să faci acest proces în locul lor”, a adăugat el în faţa presei.

“Nu este timpul pentru o iniţiativă franceză” asupra acestui dosar, a apreciat şeful statului francez.

La 10 decembrie, la finalul unui dejun la Palatul Elysee, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să facă “gesturi curajoase” faţă de palestinieni pentru “a ieşi din impasul actual” şi a permite “reluarea dialogului israeliano-palestinian”.

La rândul său, regele Abdullah al II-lea a menţionat că există o “bună speranţă ca să se înregistreze un progres”. “Vom aşteptat ca, în următoarele două-trei luni, americanii să îşi prezinte planul” după cum a anunţat Washingtonul. Pentru Amman, împreună cu dorinţa ca “palestinienii să îşi poată stabili statul lor independent cu Ierusalimul de Est drept capitală”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a confirmat intenţia de a efectua în primăvara sau vara lui 2018 o vizită în Iordania, “un partener indispensabil” pentru Paris în Orientul Mijlociu.

Tags: Autoritatea PalestinianăDonald TrumpEmmanuel Macronfrantaierusalimiordaniaisraelregele Abdullah al II-lea al Iordaniei
Categorii: Știrile zilei