X

Mahmoud Abbas la reuniunea OEP : “Eu zic că nu mai există Oslo”

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat duminică seara că Israelul a pus capăt acordurilor de la Oslo, din 1993, privind autonomia palestiniană, informează AFP. “Eu zic că nu mai există Oslo”, a declarat Abbas la o reuniune a Consiliului Central al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Consiliul palestinian discuta modul de reacţie la recunoaştere Ierusalimului drept capitală a Israelului, act prin care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a dat palestinienilor “palma secolului”, a afirmat Abbas, citat de DPA. “Ierusalimul a fost dat la o parte printr-un tweet al domnului Trump” , a afirmat liderul palestinian, care a insistat: “Ierusalimul este capitala noastră eternă şi nu vom accepta ceea ce ni se oferă, să facem Abu Dis capitala Palestinei, în loc de Ierusalim”, potrivit agerpres .

Declaraţia lui Mahmoud Abbas confirmă informaţii din alte surse, potrivit cărora oficiali americani le-au propus palestinienilor alternativa unei capitale la Abu Dis, o suburbie a Ierusalimului.

Citește și : Cel puțin doi morți și zeci de răniți în urma cutremurului din Peru

Salim Zanoun, purtător de cuvânt al Consiliului Central al OEP, a declarat că în aceste condiţii organizaţia trebuie să reconsidere recunoaşterea statului Israel. DPA reaminteşte că OEP a recunoscut Israelul ca parte a acordurilor de la Oslo, mediate de Statele Unite. După ce Trump a pus capăt politicii americane în privinţa statutului Ierusalimului, Abbas a respins orice implicare pe viitor a SUA în negocierile de pace.

Tags: Abu DiscapitalăDonald TrumpierusalimisraelMahmoud AbbasOEPOsloSalim Zanoun
Categorii: Sinteze