Mahsa Amini din Iran a primit premiul Saharov pentru libertate al UE ediția 2023

Publicat:

Parlamentul Uniunii Europene a acordat premiul său anual Saharov pentru libertatea de gândire lui Mahsa Amini, femeia care a murit anul trecut în custodia poliției iraniene, și mișcării „Femeie, viață, libertate” din Iran, au anunțat joi reprezentanții legislativului european.

„Pe 16 septembrie am marcat un an de la uciderea Jinei Mahsa Amini în Iran. Parlamentul European este cu mândrie alături de cei curajoși care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Reuters.


Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia poliției iraniene în septembrie anul trecut, după ce a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar obligatoriu al Republicii Islamice.

Familia lui Amini a declarat că aceasta a fost ucisă din cauza loviturilor repetate. Autoritățile, însă, susțin că tânăra a murit din cauza unor probleme medicale existente.

Moartea ei a declanșat luni de proteste care s-au transformat în unele dintre cele mai grave tulburări politice de la Revoluția Islamică din 1979.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Sub sloganul „Femeie, viață, libertate”, cetățenii iranieni au protestat împotriva legilor care le obligă pe femei să-și acopere părul și să poarte haine largi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce s-a decis comasarea prezidențialelor cu referendumul. Stamate explică

De ce s-a decis comasarea prezidențialelor cu referendumul. Stamate explică Comasarea alegerilor prezidențiale cu referendumul republican constituțional a fost necesară pentru a asigura o prezență...

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o discuție cu coraportorii Comisiei de...

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina Biciclete performante în valoare de circa  1 800 000  de euro, furate din Franța pentru...

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează Blindate și altă tehnică militară s-ar putea deplasa pe drumurile naționale pe parcursul zilelor de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.