X

Mai mult de 10.000 de francezi sunt blocaţi în continuare în Maghreb (AFP)

Mai mult de 10.000 de francezi sunt blocaţi în continuare în ţările din Maghreb (Maroc, Tunisia, Algeria), în ciuda zborurilor speciale efectuate după închiderea spaţiilor aeriene la mijlocul lui martie, iar mulţi dintre cei aflaţi în această situaţie îşi fac griji pentru sănătatea sau locurile lor de muncă, notează marţi AFP, scrie agerpres.

În Maroc, de unde 30.000 de persoane au fost aduse în Franţa cu 150 de curse speciale în interval de o lună, cel puţin alţi 5.000 de francezi aşteptau la sfârşitul lui aprilie să poată reveni în ţară cu zboruri speciale săptămânale, a comunicat ambasada Parisului.

Citește și : Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, testat pozitiv pentru noul coronavirus

În Tunisia, de unde au fost repatriaţi 17.000 de francezi cu 100 de zboruri speciale, peste 5.000 se mai află pe listele celulei de criză, a indicat ambasada de la Tunis, precizând că între 1.000 şi 1.500 dintre aceştia au urgenţe de revenire în ţară.

Din Algeria, în schimb, au putut fi organizate doar câteva zboruri pe săptămână de la închiderea spaţiului aerian pe 17 martie, cu care au fost repatriate 6.099 de persoane, a indicat misiunea diplomatică franceză.

Solicitată de AFP, ambasada nu a putut preciza câţi francezi sunt blocaţi în Algeria.

‘Toţi cei care nu au un motiv vital să revină de urgenţă în Franţa sunt invitaţi să dea dovadă de răbdare’, a îndemnat ambasada într-un comunicat, menţionând că Air France ‘ia în calcul (…), în funcţie de posibilităţile sale’, cazurile ‘de urgenţă sanitară’.

Autorităţile franceze continuă să organizeze, împreună cu cele locale, zboruri speciale cu locuri plătite de beneficiari.

‘Este panică’, a explicat pentru AFP tânăra Lisa Gaoua, în vârstă de 28 de ani, sosită pe 13 martie de la Lyon pentru patru zile, pentru a-şi înmormânta tatăl în Algeria.

‘Tocmai mă mutasem pentru un contract pe durată nedeterminată, angajatorul meu este înţelegător, dar, cu cât trece timpul, cu atât îmi este mai teamă că-mi voi pierde locul de muncă’, a adăugat ea.

‘Nu avem nicio vizibilitate. Nu se ştie câte persoane sunt blocate şi nici dacă vom putea să plecăm până în septembrie’, s-a plâns tânăra.

Citește și : OMS remarcă ‘date potențial pozitive’ despre anumite tratamente anti-COVID-19

Anumite zboruri sunt programate în ultimul moment, iar companiile continuă să propună bilete pentru curse neconfirmate, atât timp cât nu a fost anunţată până acum reluarea zborurilor comerciale.

Vineri, ministrul francez de interne Christophe Castaner a declarat că restricţiile la frontierele cu ţările Uniunii Europene ‘se prelungesc până cel puţin la 15 iunie’, iar cele cu statele non-UE ‘vor rămâne închise până la noi ordine’.

Potrivit AFP, zeci de mii de cetăţeni din Maghreb sunt la rândul lor blocaţi în străinătate, fiind vorba în principal de 22.000 de marocani şi de mai multe sute de tunisieni, fără a mai număra miile de studenţi.

Tags: algeriafrantaMaghrebMarocparisTunisia
Categorii: Diaspora