Mai mult de jumătate dintre refugiații ucraineni și-ar putea găsi un loc de muncă în zona euro

Publicat:

Războiul din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre refugiați și-ar putea găsi un loc de muncă în zona euro, potrivit BCE. Până la 8,3 milioane de refugiați ar putea părăsi Ucraina până la sfârșitul anului, informează mediafax.

Mai mult de unul din doi refugiați ucraineni care intră în zona euro ar putea fi angajați în această zonă, ceea ce ar “atenua ușor” deficitul de forță de muncă, a declarat luni Banca Centrală Europeană, conform Le Figaro.


Citește și :  Prinţul William al Marii Britanii împlineşte 40 de ani

Pe baza valurilor anterioare de refugiați și adaptat la contextul actual, BCE prevede “o rată de activitate pe termen mediu între 25% și 55% pentru refugiații” din Ucraina aflați la vârsta activă, potrivit unui material publicat în buletinul lunar al instituției.

Pentru a accelera integrarea refugiaților ucraineni, UE le-a acordat acestora dreptul de a avea acces pe piața muncii. Creșterea rezultată a ofertei de forță de muncă “ar putea atenua ușor presiunea asupra pieței muncii din zona euro”, unde “cererea de forță de muncă este în prezent susținută” și “deficitul de competențe se agravează”.

Multe țări europene, inclusiv Germania, cea mai mare economie din zona euro, se confruntă deja cu dificultăți de recrutare care se vor agrava pe măsură ce populația îmbătrânește.

Cu toate acestea, refugiații ucraineni se confruntă cu obstacole care variază de la aptitudini inadecvate la cunoștințe lingvistice insuficiente și până la lipsa de facilități de îngrijire a copiilor.

Ucraina a impus legea marțială pe întreg teritoriul țării atunci când Rusia și-a lansat ofensiva armată la 24 februarie, împiedicând bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Ca urmare, primele valuri de refugiați au fost formate din persoane în vârstă, copii și, în cele din urmă, femei aflate la vârsta activă.

Pe termen mediu, odată cu ridicarea legii marțiale, se așteaptă ca populația masculină din Ucraina să crească, între 50% și 75% dintre refugiații care vor ajunge în zona euro vor fi de vârstă activă.

Citește și : Iranul a executat un extremist sunit pentru uciderea a doi religioşi şiiţi

Acest lucru ar duce la o creștere de “între 0,2% și 0,8% din populația activă a zonei euro”, adică “între 0,3 și 1,3 milioane” de persoane, estimează BCE.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), până la 8,3 milioane de refugiați ar putea părăsi Ucraina până la sfârșitul anului.

Mulți dintre ei vor rămâne inițial în țări limitrofe Ucrainei, cum ar fi Polonia, înainte de a se îndrepta treptat către alte destinații.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.