X

Mai multe mii de manifestanţi protestează la Nagorno-Karabah împotriva blocării unei căi vitale spre Armenia

Mai multe mii de manifestanţi s-au adunat duminică la Stepanakert, principalul oraş din Nagorno-Karabah, pentru a protesta împotriva blocării unui drum vital spre Armenia, relatează AFP, potrivit agerpres.

De aproape două săptămâni, activiştii azeri blochează coridorul Lacin, singurul drum care leagă regiunea montană Nagorno-Karabah de Armenia, sub pretextul că protestează împotriva minelor amplasate ilegal în regiune.

Citește și : Şeful diplomaţiei ruse cheamă la reducerea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan

Erevanul acuză Baku că vrea să provoace o “criză umanitară”, ceea ce Azerbaidjanul respinge, asigurând că este în continuare posibil să se circule pe acest drum.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor 1990, pe fondul destrămării URSS, pentru controlul Nagorno-Karabah, o enclavă cu populaţie majoritar armeană care se separase unilateral de Azerbaidjan.

Acel prim conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat printr-o victorie armeană. Dar Azerbaidjanul şi-a luat revanşa într-un al doilea război, care a costat viaţa a 6.500 de persoane în toamna anului 2020 şi a permis Baku să recucerească numeroase zone din regiune.

Populaţia din Stepanakert s-a declarat sâmbătă îngrijorată de situaţia considerată “gravă”.

Această nouă escaladare a tensiunilor între Armenia şi Azerbaidjan a suscitat o îngrijorare profundă pe plan internaţional.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat duminică dimineaţa că o reuniune tripartită între preşedintele rus Vladimir Putin, care încearcă să joace rol de mediator, şi liderii azer Ilham Aliev şi armean Nikol Pashinyan, nu era prevăzută la începutul săptămânii în marja unui summit regional la Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron ceruse vineri omologului său azer să permită “libera circulaţie” între enclava separatistă şi Armenia.

Citește și :  Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la preţul la gaze naturale a fost dictată de ‘ura animalică’ faţă de poporul rus

Armenia acuză de inactivitate soldaţii din forţa rusă de menţinere a păcii, desfăşurată în zonă din noiembrie 2020, după războiul de şase săptămâni între Baku şi Erevan, în timp ce Moscova este acaparată de intervenţia sa militară în Ucraina.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a invitat la rândul său la aplanarea tensiunilor între cele două ţări în cursul unei întâlniri la Moscova vineri cu omologul său azer, reuniune boicotată de Erevan.

Tags: armeniamanifestantiNagorno-Karabah
Categorii: Știrile zilei