Mai multe ONG-uri solicită autorităţilor de la Bruxelles să intervină în problema delfinilor eşuaţi

Publicat:

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au făcut front comun împotriva capturării accidentale a delfinilor de ambarcaţiunile de pescuit solicitând autorităţilor de la Bruxelles să facă presiuni asupra a 15 state membre, printre care Franţa, Spania şi Regatul Unit, pentru a le determina să ia măsuri pentru protejarea acestor mamifere marine, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Într-o scrisoare adresată directorilor de serviciilor pe probleme de Mediu şi Pescuit din cadrul executivului european, 25 de organizaţii nonguvernamentale, printre care France Nature Environnement, ClientEarth sau Seas at Risk, au făcut apel la demararea procedurii de constatare a încălcării dreptului comunitar împotriva a 15 state.


Citește și : Merkel dă asigurări că se simte ‘foarte bine’: Nu există motive de îngrijorare

“Delfinul comun este o specie protejată de lege, iar autorităţile s-au angajat să reducă semnificativ numărul delfinilor eşuaţi pe coastele franceze. Cu toate acestea, situaţia se înrăutăţeşte! În această iarnă, 1.200 de delfini au fost găsiţi eşuaţi pe coasta Atlantică, un record pentru această perioadă”, a precizat Michel Dubromel, preşedintele France Nature Environnement, care deplânge într-un comunicat ”lipsa de reacţie a guvernului francez”.

ONG-urile solicită Comisiei Europene, garantul aplicării legislaţiei europene, să deschidă procedurile de infringement împotriva Franţei, dar şi a Belgiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Germaniei, Irlandei, Lituaniei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, Suediei şi Regatului Unit pe motiv că nu au respectat directiva referitoare la protejarea habitatelor naturale.

Potrivit unui bilanţ realizat la sfârşitul lui aprilie de Pelagis, un observator francez specializat, dintre cele 1.200 de cetacee eşuate pe litoralul atlantic în perioada iernii, circa 85% au prezentat urme de captură accidentală.

ONG-urile solicită totodată Comisiei să impună închiderea activităţilor de pescuit ”riscante” iarna viitoare, de la începutul lui decembrie până la finalul lui martie 2020, în special în ceea ce priveşte pescuitul cu setca şi traul.

“Potrivit directivei privind conservarea habitatelor, aceste state au obligaţia de a asigura o protecţie strictă a cetaceelor, astfel încât activităţile de pescuit să nu afecteze în mod semnificativ populaţiile acestui ordin de mamifere şi a minimaliza capturile accidentale”, a subliniat Tatiana Lujan, avocată în cadrul ClientEarth.

Citește și : Trump: Sancţiunile împotriva Iranului vor fi intensificate ‘substanţial’

ONG-urile sunt preocupate de asemenea de starea populaţiilor de marsuini din Marea Baltică, specie aflată în pericol de dispariţie. Experţii au inventariat mai puţin de 250 de exemplare.

Organizaţiile solicită totodată Comisie Europene să ia ”măsuri urgente” în marea Baltică, printre care interzicerea activităţilor piscicole în ariile marine protejate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.