Mai multe partide au ascuns cheltuieli de peste 20 de milioane de lei

Publicat:

Mai multe partide au ascuns cheltuieli de peste 20 de milioane de lei

25 de formațiuni politice au avut cheltuieli neraportate de peste 20 de milioane de lei, constată Promo-LEX. Această sumă constituie 36% din totalul cheltuielilor raportate la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru anul 2023.

În acest context, experții subliniază necesitatea sporirii eforturilor CEC pentru supravegherea și controlul eficient al finanțării politice și electorale.


Vezi şi: VIDEO – Biden l-a decorat pe Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA – Stiripesurse.md

Pentru anul 2023, din 61 de partide politice înregistrate, 23 au raportat cheltuieli de „zero” lei, în timp ce 33 de partide au raportat cheltuieli de aproape 57 de milioane de lei.

Mai multe partide au ascuns cheltuieli de peste 20 de milioane de lei

Promo-LEX a estimat cheltuielile neraportate ale partidelor politice pentru anul 2023 pe baza monitorizării activităților politice și comparării acestora cu cheltuielile declarate la CEC. Diferențele ar fi semnificative.

O bună parte din cheltuielile neraportate se referă la costurile operaționale. Pentru 2023, Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate de minimum 3.631.102 lei, cele mai mari fiind atribuite ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (1.443.893 lei), PSRM (614.098 lei) și PAS (441.713lei) pentru locațiunea și întreținerea sediilor. Unele partide au raportat cheltuieli pentru locațiune sau întreținere a sediilor, însă nu au raportat și deținerea unor sedii. În alte situații, deși unele partide au raportat că dețin sedii, nu au raportat și cheltuieli pentru locațiune și/sau întreținerea acestora.

La capitolul retribuirea muncii, partidele politice au raportat cheltuieli de personal, fără a raporta și personalul implicat și invers, au raportat personalul, însă nu și cheltuielile destinate angajaților. Cheltuielile neraportate estimate pentru retribuirea muncii personalului au fost de minimum 1.260.000 de lei, majoritatea fiind atribuite ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (860.000 lei).

Mai multe partide au ascuns cheltuieli de peste 20 de milioane de lei

Pentru deplasările peste hotare au fost estimate cheltuieli neraportate de minimum 121.287 de lei, cele mai multe fiind pentru PSRM (61.970 lei), urmat de PVE (35.280 lei) și PAS (19.837 lei).

Cheltuielile neraportate pentru combustibili și transport au fost estimate la minimum 1.740.201 lei, cele mai mari fiind pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (1.521.980 lei).

Evenimentele publice organizate de către partidele politice au avut costuri de milioane de lei. În total, Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate de minimum 9.360.762 lei, cele mai mari fiind pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (8.619.541 lei).

Aceeași situație se regăsește și în cazul unor cheltuieli ale formațiunilor politice pentru presă și materiale promoționale. Aici sumele neraportate ajung la 4 mil. de lei și, la fel, cele mai mari fiind atribuite pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (2.489.280 lei), PSRM (1.239.775 de lei) și PR (146.686 de lei).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac cu sânge rece în bucătărie: O mamă şi-a înjunghiat iubitul de mai multe ori pentru că băuse tot laptele din frigider

Atac cu sânge rece în bucătărie: O mamă şi-a înjunghiat iubitul de mai multe ori pentru că băuse tot laptele din frigider O tânără mamă...

Dacă intenționezi să introduci în țară parfumuri sau apă de toaletă – E bine să știi!

Dacă intenționezi să introduci în țară parfumuri sau apă de toaletă - E bine să știi! În contextul mai multor întrebări referitor prevederile legale privind...

Temperaturile înalte din ultimele zile provoacă și înmulțirea insectelor dăunătoare

Temperaturile înalte din ultimele zile provoacă și înmulțirea insectelor dăunătoare Temperaturile insuportabile din ultimele zile aduc o problemă în plus – gândacii şi ţânţarii se...

Caz șocant în București. Un bărbat plimba cadavrul fostei iubite într-un cărucior, pe stradă

Caz șocant în București. Un bărbat plimba cadavrul fostei iubite într-un cărucior, pe stradă Un bărbat care transporta un cadavru într-un cărucior pe o stradă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.