Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile

Publicat:

Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile

Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile în localitățile lor, în cadrul evenimentului de închidere a “Săptămânii Europene a Energiei Durabile” (EUSEW 2024), organizată în perioada 1 iunie – 10 iulie, în localitățile semnatare ale Convenției Primarilor pentru Energie și Climă.

Așadar, 18 primari din localitățile Bălți, Ialoveni, Trușeni, Dișcova, Puțintei, Giurgiulești, Ceadîr-Lunga, Strășeni, Budești, Cantemir, Costuleni, Vișniovca, Volintiri, Talmaza, Sireți, Vorniceni, Hîrbovăț și Anenii Noi s-au ales cu diplome, iar trei dintre ei au primit și certificate bănești în valoare de 500, 400 și 300 euro, oferite cu sprijinul proiectului CoM-East III, din fondurile Uniunii Europene.


Citeşte şi: Italia îşi trimite urşii agresivi în România – Stiripesurse.md

La eveniment a fost prezent și ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a ținut să menționeze importanța implementării obiectivelor tranziției verzi în toate sectoarele economiei.

Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile

„Tranziția verde atinge practic orice domeniu de viață a oamenilor. Dacă vorbim de apă, calitatea acesteia este legată de prezența pădurilor și promovarea energiei durabile. Dacă vorbim de facturi, de economii, de bunăstare, aceasta de asemenea depinde de promovarea obiectivelor din agenda verde. Dacă noi nu avem clădiri eficiente, iluminare eficientă, noi pur și simplu irosim o mulțime de bani. Iar astăzi pe mine mă bucură mult că avem în țară oameni, care au demonstrat, că această agendă verde, care deja este valabilă și pentru Republica Moldova din perspectiva integrării europene, este un lucru foarte practic, care aduce schimbări la nivel local și național”, a menționat Victor Parlicov.

Prezent la ceremonia de premiere a primarilor, șeful adjunct de cooperare al Delegației UE în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a subliniat că țările europene tind spre reducerea dependenței de combustibilii fosili, iar tranziția energetică globală are un impact enorm asupra modului în care producem și consumăm energie.

„Sunt deosebit de bucuros să văd că atât de multe orașe și primari din Republica Moldova s-au angajat în abordarea a ceea ce este, în principiu, o provocare comună, care nu cunoaște granițe. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană este mândră de cooperarea pe care am stabilit-o cu orașele din Republica Moldova și regiunea Parteneriatului Estic prin Convenția Primarilor – Est. Autoritățile locale joacă un rol fundamental și sunt în fruntea acestei tranziții energetice și a luptei împotriva schimbărilor climatice. Și tocmai din acest motiv, vă încurajăm să investiți resurse financiare semnificative pentru a implementa Planul de Acțiune privind Energia Durabilă și Clima pentru localitățile Dumneavoastră”, a punctat Adam Grodzicki.

Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile

Primarul satului Sireț din raionul Strășeni, Leonid Boaghi, care s-a ales cu Locul 1 și Diploma de Excelență la a IV-a a menționat că acest premiu reprezintă o recunoaștere a eforturilor Primăriei de a promova energia durabilă și de a implementa soluții sustenabile în localitatea lor.

„Împreună, am demonstrat că prin eforturi comune și angajament ferm, putem face pași importanți către un viitor mai verde și mai sustenabil. Acest premiu ne motivează să continuăm să ne dedicăm proiectelor de energie durabilă și să ne implicăm activ în inițiative care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a spus primarul.

În cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, cu genericul „Soluții de energie net zero pentru o Europă competitivă”, primăriile au mobilizat cetățenii de toate vârstele pentru a promova valorile energiei sustenabile și o atitudine responsabilă față de mediu.

Astfel, în perioada 1 iunie – 10 iulie 2024, în localitățile semnatare ale Convenției Primarilor pentru Energie și Climă, peste 8 500 de cetățeni au fost implicați în diferite activități sociale precum discuții, ateliere, mese rotunde, sesiuni de informare, expoziție de desene, spectacole de păpuși, ateliere practice, dar și jocuri sportive prin care au abordat subiecte legate de implementarea proiectelor de eficiență energetică, necesitatea economisirii resurselor energetice, importanța problemelor climatice, dar și promovarea unei energii accesibile și curate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci olimpici moldoveni care vor concura la proba de atletism la Jocurile Olimpice de la Paris

Cinci olimpici moldoveni care vor concura la proba de atletism la Jocurile Olimpice de la Paris Andrian Mardare, Zalina Marghieva, Serghei Marghiev, Alexandra Emilianov și...

În iunie, leul s-a depreciat în raport cu dolarul SUA

În iunie, leul s-a depreciat în raport cu dolarul SUA În luna iunie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,3% în raport cu...

Două producţii româneşti sunt anunţate în programul Festivalului de Film de la Veneţia

Două producţii româneşti sunt anunţate în programul Festivalului de Film de la Veneţia Două producţii româneşti sunt anunţate în programul Festivalului de Film de la...

Consiliul Concurenţei din România va coordona un proiect de asistenţă pentru autoritatea de concurenţă din R.Moldova

Consiliul Concurenţei din România va coordona un proiect de asistenţă pentru autoritatea de concurenţă din R.Moldova Consiliul Concurenței din România va coordona un nou proiect...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.