X

Mai multe sate din Indonezia au fost acoperite de cenuşa vulcanului Merapi

Unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, Merapi, a erupt luni, expulzând lavă incandescentă şi cenuşă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Erupţiile produse luni dimineaţă au format un nor care s-a răspândit până la o distanţă de 3,5 kilometri de crater şi a acoperit satele din jur cu cenuşă.

Citeşte şi: Victoria talibanilor în Afganistan TERFELEŞTE profund imaginea Americii – Black News

Autorităţile nu au dat un ordin de evacuare şi nu au fost înregistrate victime.

Situat nu departe de capitala culturală indoneziană Yogyakarta, pe insula Java, Merapi a fost deosebit de activ în ultimele luni. Autorităţile au ridicat nivelul său de alertă la sfârşitul anului trecut.

Locuitorii nu au voie să se apropie pe o rază de cel puţin cinci kilometri de vulcan, a precizat Agenţia naţională de geofizică.

“Locuitorii trebuie să se protejeze de cenuşă şi au fost avertizaţi cu privire la eventuale scurgeri de lavă în zona din jurul Merapi”, a mai spus agenţia.

Ultima erupţie majoră a vulcanului Merapi datează din 2010, când a provocat peste 300 de decese şi evacuarea a circa 280.000 de locuitori în zonele înconjurătoare.

Citeşte şi: Serbia autorizează a treia doză de vaccin anti-COVID-19 – Black News

Aceasta a fost cea mai puternică erupţie din 1930, când aproximativ 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994, o altă erupţie a provocat aproximativ 60 de decese.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, şi are aproape 130 de vulcani activi.

Tags: Cercul de Foc al Pacificuluieruptieindoneziainsula JavaMerapivulcanYogyakarta
Categorii: Știrile zilei