X

Mai multe şcoli profesionale vor fi reorganizate

Mai multe şcoli profesionale vor fi reorganizate

Șapte instituții de învățământ profesional tehnic vor fi reorganizate prin fuziunea altor opt instituții. În acest sens a fost aprobat un proiect de lege în cadrul Guvernului. Ministerul Educației dă asigurări că toți elevii își vor continua studii, iar numărul de locuri bugetare va fi păstrat.

Astfel, reorganizarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic va avea loc după cum urmează:

Citeşte şi: Restricții în spațiul aerian al Moldovei – Stiripesurse.md

De asemenea, Ministerul Educației menționează că în instituțiile vizate, numărul de elevi este mult prea mic pentru funcționarea eficientă a acestora, constatând că mijloacele financiare alocate instituțiilor cu număr mic de elevi sunt utilizate pentru întreținerea spațiilor și plata personalului tehnic în detrimentul calității procesului educațional. Mai mult decât atât, atelierele și laboratoarele nu funcționează la capacitatea optimă, ceea ce reprezintă o ineficiență structurală.

Mai multe şcoli profesionale vor fi reorganizate

Reorganizarea rețelei instituțiilor de învățământ profesional tehnic va conduce la:

Ministerul asigură că toți elevii își vor continua studiile, iar procesul de instruire a acestora se va desfășura în instituțiile existente până la absorbire. Rețeaua de instituții de învățământ tehnic reorganizată va avea o distribuție geografică echilibrată, asigurând formarea profesională în regiuni conform necesităților vieții muncii. Numărul de locuri bugetare atribuite prin comanda de stat va fi păstrat și va avea aceeași distribuție regională. Mai mult, pentru învățământul dual va fi solicitată majorarea numărului de locuri bugetare.

Tags: școli profesionale
Social