Mai multe voci cer excluderea Iranului de la CM 2022 după interzicerea femeilor pe stadioane

Publicat:

Opozanţi şi ONG-uri au cerut Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA) să sancţioneze Iranul, eventual să excludă această ţară de la Cupa Mondială 2022 din Qatar, după ce marţi a fost interzis din nou accesul femeilor pe stadioane, informează AFP, potrivit agerpres.  

Iranul a refuzat din nou accesul femeilor pe un stadion de fotbal, la meciul câştigat cu 2-1 de naţionala acestei ţări împotriva celei a Libanului în preliminariile Cupei Mondiale 2022, a relatat presa iraniană miercuri.


Citește și :  Parlamentul Turciei reduce pragul electoral pentru partide

“Aproximativ 2.000 de femei iraniene, care cumpăraseră bilete pentru meciul Iran – Liban, erau prezente în perimetrul stadionului Imam Reza (în oraşul Mashhad – n. r.), însă nu au putut intra pe stadion”, a indicat agenţia de ştiri ISNA.

Opozanţi iranieni din exil au acuzat autorităţile că le-au dispersat pe femeile care protestau folosind gaze lacrimogene.

Grupul United for Navid, înfiinţat ca omagiu adus luptătorului Navid Afkari, în vârstă de 27 de ani, spânzurat, la vârsta de 27 de ani, în septembrie 2020 în ciuda protestelor internaţionale, a declarat că Iranul, calificat la CM 2022 la sfârşitul lunii ianuarie, ar trebui să fie privat de meciurile internaţionale de fotbal până îşi schimbă poziţia.

“Solicităm oficial FIFA să suspende imediat Iranul şi să-i interzică participarea la Cupa Mondială 2022 cât timp Federaţia iraniană de fotbal nu respectă Carta Olimpică şi regulile FIFA”, potrivit unei scrisori trimise secretarului general al forului fotbalistic mondial, Mattias Grafstrom.

La rândul său, ONG-ul Human Rights Watch a cerut FIFA ca Iranul să pună capăt rapid practicii sale “discriminatorii”.

“Având în vedere încălcările repetate comise de autorităţile iraniene, FIFA trebuie să urmeze propriile recomandări privind nediscriminarea şi ar trebui să ia în considerare sancţiuni împotriva Iranului”, a declarat Tara Sepehri Far, o reprezentantă a HRW.

ONG-ul a afirmat că, potrivit regulilor FIFA, discriminarea bazată pe gen este “strict interzisă şi pasibilă de suspendare sau expulzare”.

Mai multe critici au venit chiar din Iran, una din ele fiind formulată de căpitanul echipei naţionale, Alireza Jahanbakhsh.

Guvernatorul Mashhadului, Mohsen Davari, şi-a cerut scuze, iar preşedintele Ebrahim Raissi a ordonat Ministerului de Interne să investigheze incidentul.

Femeile nu au avut voie să asiste la meciurile de fotbal din Iran zeci de ani, însă în urma presiunii exercitate de FIFA un mic număr de bilete au fost disponibile în ultima vreme pe stadionul Asadi din Teheran, la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale şi din Liga Campionilor Asiei.

Clericii, care joacă un rol major în luarea deciziilor, susţin că femeile ar trebui protejate de atmosfera masculină şi de vederea bărbaţilor în ţinută de sport, al căror corpuri sunt deci parţial vizibile.

Citește și : Armata rusă îşi menţine prezenţa activă în estul şi sudul Ucrainei

FIFA a ordonat Iranului în septembrie 2019 să permită accesul nerestricţionat al femeilor pe stadioane, după ce o tânără a murit dându-şi foc de teamă să nu fie închisă pentru că a încercat să participe la un meci. În 2018, ea fusese arestată când încerca să intre pe un stadion îmbrăcată în băiat.

Moartea sa a declanşat un scandal.

Luptătorul de greco-romane Navid Afkari, care a fost condamnat la moarte pentru înjunghierea unui agent de securitate în timpul protestelor antiguvernamentale din 2018, a fost executat în 2020. El a susţinut că mărturisirile i-au fost smulse sub tortură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.