Mai mulţi congresmeni americani cer sprijin pentru participarea Taiwanului la OMS

Publicat:

Liderii comisiilor de politică externă din Congresul Statelor Unite au trimis vineri scrisori în peste 50 de ţări, cerând susţinere pentru participarea Taiwanului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul eforturilor de combatere a coronavirusului, transmite Reuters, scrie agerpres.

Taiwanul nu este stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a fost exclus din OMS (organism ONU) din cauza obiecţiilor Chinei, în cadrul politicii “o singură China” a Beijingului. Guvernul de la Taipei, susţinut de Washington, încearcă să obţină participarea la o conferinţă ministerială a OMS luna aceasta, argumentând că excluderea Taiwanului a creat o breşă periculoasă în eforturile internaţionale împotriva pandemiei.


Citește și : Peste 270.000 de decese de COVID-19, în întreaga lume

Scrisoarea arată că “acum, când lumea luptă pentru a împiedica extinderea COVID-19, este mai important ca oricând să ne asigurăm că toate ţările acordă prioritate sănătăţii globale faţă de politică”. Semnatarii sunt congresmanul democrat Eliot Engel, şeful comisiei de politică externă a Camerei Reprezentanţilor, colegul său republican Michael McCaul, şi senatorii Jim Risch – republican şi preşedinte al comisiei de politică externă a Senatului – şi Bob Menendez, democratul cu poziţia cea mai înaltă în comisia respectivă.

Printre destinatari se numără ţările “care gândesc la fel” şi sunt prieteni şi aliaţi ai Taiwanului, printre care Canada, Thailanda, Japonia, Germania, Regatul Unit, Arabia Saudită şi Australia.

Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Franţa

Demersul are loc în contextul criticilor preşedintelui Donald Trump şi ale altor înalţi oficiali americani la adresa Chinei, considerată răspunzătoare de răspândirea coronavirusului. Lideru de la Casa Albă a acuzat Beijingul că a înrăutăţit situaţia prin ascunderea de informaţii.

Trump a anunţat luna trecută suspendarea finanţării americane pentru OMC, susţinând că organizaţia promovează “dezinformarea” chineză despre epidemie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți Conform întâlnirii planificate anterior, astăzi, 18 iulie, Ministrul Apărării Republicii Moldova Anatolie...

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023 Amenzi aplicate de peste 37 milioane de lei și 15 investigații finalizate privind...

Alexandr Danilov, activistul blocului ‘Victorie’, rămâne în arest preventiv

Alexandr Danilov, activistul blocului 'Victorie', rămâne în arest preventiv Curtea de Apel Cahul a menţinut hotărârea de aplicare a arestului preventiv în cazul activistului blocului...

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.