Mai mulți politicieni CDU cer o alianță de guvernare cu AfD în Turingia

Publicat:

Mai mulţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU) au cerut începerea de discuţii cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în Turingia, în vederea formării unei coaliţii de guvernare în acest land estic, transmite marţi dpa, potrivit agerpres.

Alegerile regionale desfăşurate la 27 octombrie în Turingia au adus AfD pe locul al doilea, cu peste 23% din voturi, în spatele stângii radicale Die Linke. CDU a căzut pe locul al treilea, cu 21,8% din sufragii.


Citeşte şi: Turcia a arestat-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi

Deşi au exclus orice eventuală coaliţie cu AfD sau cu Die Linke, 17 membri ‘conservatori’ ai CDU din Turingia au cerut, într-o scrisoare comună, ca partidul să discute cu ‘TOATE partidele democratic alese în parlamentul din Turingia’.

‘Coaliţiile cu ambele (AfD şi Die Linke) sunt imposibile. Dar orice între aceste variante ar trebui să fie posibil de discutat între democraţi pentru a sonda dacă şi cum poate fi format un guvern stabil în Turingia’, se spune în scrisoare.

Conform cotidianului regional Ostthueringer Zeitung, semnatarii sunt în majoritatea lor apropiaţi de deputatul regional creştin-democrat Michael Heym, care a declarat săptămâna trecută, referindu-se la AfD, că ‘nu faci nicio favoare democraţiei dacă îţi îndepărtezi un sfert dintre alegători’.

Heym a argumentat că ar trebui luată în considerare o coaliţie între AfD, CDU şi FDP (Partidul Liber Democrat), o afirmaţie care i-a determinat pe câţiva politicieni creştin-democraţi să ceară excluderea sa din partid.

Lars Klingbeil, secretarul general al Partidului Social Democrat (SPD), care a trecut cu puţin pragul electoral de 5% în alegerile din Turingia, i-a cerut liderei naţionale a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, să intervină împotriva iniţierii de discuţii cu AfD.

Citeşte şi: ATENTAT la adresa lui Evo Morales? Elicopterul său a aterizat de urgenţă!

‘Zidul de protecţie împotriva dreptei are tot mai multe fisuri în CDU. E timpul să se pună capăt’ acestei situaţii, a scris el într-un tweet adresat liderei CDU.

Apelul politicienilor creştin-democraţi a fost criticat şi de Consiliul Central Evreiesc din Germania. ‘Politicieni locali CDU din Turingia care vor să fie deschişi spre negocieri cu AfD acţionează iresponsabil. Întrucât contribuie la a face AfD acceptabil social’, a declarat preşedintele Consiliului, Josef Schuster, pentru Tagesspiegel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.