Maia Sandu a făcut deja portretul viitorului procuror general

Publicat:

Maia Sandu a făcut deja portretul viitorului procuror general

Competent și curajos. Sunt două calități pe care, în mod obligatoriu, trebuie să le dețină viitorul procuror general al R. Moldova.

De această părere este șeful statului, Maia Sandu, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că Consiliul Superior al Procurorilor are responsabilitatea de a selecta pentru această funcție importantă anume un astfel de candidat, transmite realitatea.md.


„E tare greu să găsim un om potrivit pentru această funcție (n.r. – funcția de procuror general), dar sper că vor fi candidați buni, din care CSP va putea alege candidatul cel mai bun. Competent, curajos și care înțelege la ce etapă suntem și unde trebuie să ajungem. Astea sunt calitățile principale pe care trebuie să le întrunească acel om. Să nu să se lase folosit de sistem, în același timp să poată să restructureze sistemul, să-l ajute să se recredibilizeze, să devină o instituție credibilă (n.r. – Procuratura Generală) și să înțeleagă că Procuratura are un rol important în combaterea corupției, să nu mai aud declarații de tipul celor despre care am mai vorbit mai devreme, atunci când Stoianoglo a spus că Procuratura nu are nicio treabă cu combaterea corupției”, a precizat Maia Sandu.

Maia Sandu a făcut deja portretul viitorului procuror general

De asemenea, șeful statului a mai spus că anterior, la acest capitol, ar fi avut unele „neînțelegeri” cu fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

„Eu i-am spus că vrem ca în această țară să avem instituții puternice, care să combată corupția și care să sancționeze corupția. La ceva timp după asta, domnul Stoianoglo a venit și mi-a spus că el, în general, nu înțelege ce are Procuratura Generală cu combaterea corupției și de ce eu formulez aceste probleme. Nu i-am cerut niciodată nicio ilegalitate să comită, am cerut ordine să se facă, mai ales pe frauda bancară”, a conchis Sandu.

Citeşte şi: Netanyahu nici nu vrea să audă de o încetare a focului: ‘E vremea războiului!’ – Stiripesurse.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat, în data de 23 octombrie curent, Regulamentul de organizare a concursului la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Un membru al CSP a formulat o opinie separată la acest subiect. După această decizie, lansarea concursului pentru funcția de procuror general nu trebuie să fie anunțată mai târziu de 30 de zile.

Amintim că, la data de 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Maia Sandu a făcut deja portretul viitorului procuror general

CEDO obligă statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3.600 de euro. Alexandru Tănase spune că, deși suma prejudiciului este una mică, încălcarea comisă contravine total statului de drept.

Pe 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui Stoianoglo, cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.

Maia Sandu a făcut deja portretul viitorului procuror general

Ministerul Justiției a comunicat că a luat act de hotărârea CEDO în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit instituției, hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.

Deputatul PAS Lilian Carp, care a depus o sesizare în 2021 la Consiliul Superior al Procurorilor, în baza căreia a fost suspendat din funcție procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, spune că de vină pentru decizia CEDO de marți, 24 octombrie, s-ar face procurorii care ar fi acționat intenționat în acest mod.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, după ce Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu mai speră să fie repus în funcție. Cu toate acestea, el susține că va merge în judecată pentru a-și face dreptate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor”

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.