X

Maia Sandu: Am dori să vedem mai multe firme portugheze care își extind operațiunile în țara noastră

Deși ne despart mii de kilometri, Moldova și Portugalia sunt tot mai apropiate. Prin întărirea legăturilor între state ne propunem să promovăm o viziune comună pentru un continent european stabil, sigur și prosper. O spune președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că un exemplu elocvent al legăturilor economice strânse dintre Moldova și Portugalia este industria vinicolă.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

„În ceea ce privește relațiile noastre economice, am dori să vedem mai multe firme portugheze care își extind operațiunile în țara noastră. Asta va stimula creșterea economică în ambele țăriˮ, a menționat șefa statului în cadrul declarațiilor de presă susținute împreună cu președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, aflat în vizită la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova a menționat că mâine, 31 octombrie, la deschiderea forumului de afaceri moldo-portughez va fi discutată cu reprezentanții companiilor portugheze prezente în regiune posibilitatea de a-i atrage să dezvolte afaceri în Moldova. „Moldova caută să-și diversifice mai mult sursele de energie și vrem să învățăm din experiența portugheză în domeniul energiei regenerabile. Am dori să vedem mai multe companii portugheze specializate în energie regenerabilă investind în Moldova”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a menționat că relația Republicii Moldova tot mai strânsă cu UE și pregătirile pentru negocierile de aderare au început deja să producă schimbări importante în țară. Uniunea Europeană sprijină eforturile Moldovei de diversificare a surselor de energie și de creștere a securității energetice. „Apreciem  sprijinul partenerilor pentru consolidarea securității noastre. O Moldovă democratică, puternică și stabilă poate fi un partener de încredere pentru asigurarea securității pe flancul de est al Uniunii Europeneˮ, a spus președintele Republicii Moldova.

„Mii și mii de moldoveni locuiesc în Portugalia de 30 de ani. Și ei reprezintă un exemplu de contribuție la economia noastră, la echitatea noastră, la justiția noastră socială. Noi suntem foarte și foarte recunoscători pentru acest lucru, deoarece acest tip de prietenie între oameni este chiar mai importantă decât prietenia dintre state sau între șefi de state, sau guverneˮ, a menționat Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Portugaliei.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Înainte de conferința de presă, a avut loc ceremonia de semnare a scrisorii de intenție privind cooperarea între Consiliul rectorilor din Republica Moldova și Consiliul rectorilor universităților portugheze. Pe 31 octombrie va fi semnat un memorandum de înțelegere între agențiile de investiții din cele două țări.

Tags: Maia SanduMoldovaportugaliaUE
Categorii: ExterneȘtirile zilei