Maia Sandu anunţă pe cine susţine la alegerile locale din Chişinău

Publicat:

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) îl va susţine pe liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA), Andrei Năstase, la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, preconizate pentru 20 mai, au anunţat joi liderii celor două formaţiuni – Maia Sandu şi Andrei Năstase, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Chişinău, transmite şi agerpres.

Cei doi au menţionat cu această ocazie importanţa creării unui front comun al partidelor de dreapta proeuropene şi antioligarhice atât la alegerile municipale din Chişinău, cât şi la cele parlamentare pentru a evita o fragmentare a electoratului.


Citeşte şi: În cazul unui atac nuclear, Bucureştiul ar fi RAS de pe faţa Pământului. Vezi aici harta CATASTROFEI!

De asemenea, cele două formaţiuni au anunţat că au convenit şi asupra mecanismului de desemnare a candidaţilor comuni la alegerile parlamentare din toamnă.

Astfel, PAS şi PPDA urmează să creeze staff-uri electorale comune, iar candidaţii vor fi desemnaţi conform unor criterii de meritocraţie de o comisie comună. De asemenea, va fi verificată integritatea acestora de o comisie formată din experţi independenţi şi jurnalişti.

Cele două formaţiuni au semnat un acord de colaborare în noiembrie 2017. La alegerile prezidenţiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, aminteşte Radio Chişinău.

Candidatura lui Andrei Năstase la primăria Chişinăului fusese propusă de PDA încă la începutul lunii, fără a avea consimţământul PAS.

Citeşte şi: Rusia face al doilea test cu racheta sa ‘invizibilă’, spaima scutului american

Analistul moldovean Petru Bogatu consideră că aşteptarea imensă privind un candidat comun al partidelor de dreapta proeuropene la alegerile municipale din Chişinău nu s-a împlinit, conform Deschide.md. ‘Nu este un secret faptul că Maia Sandu ca om politic este produsul antipatiei unei părţi considerabile a electoratului proeuropean faţă de Platforma DA şi liderul ei. Ea şi formaţiunea sa au urcat pe coama simpatiei populare datorită alegătorilor proeuropeni care au refuzat să sprijine Platforma DA, o grupare revanşardă a unor oligarhi penali scăpătaţi. Ca să nu mai vorbesc de episodul ruşinoasei pactizări a lui Andrei Năstase cu Renato Usatîi şi Igor Dodon’, afirmă publicistul, exprimând îndoieli cu privire la şansele de victorie ale lui Andrei Năstase.

Conform unui sondaj IRI, dat publicităţii joi la Chişinău, cel mai popular politician din Republica Moldova rămâne preşedintele prorus Igor Dodon, iar pe a doua treaptă se poziţionează lidera PAS, Maia Sandu, în timp ce Andrei Năstase se situează pe locul trei, cu 8% din preferinţe, informează Deschide.md. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.