Maia Sandu cere crearea de condiţii pentru candidaţii vorbitori de limba rusă

Publicat:

Maia Sandu cere crearea de condiţii pentru candidaţii vorbitori de limba rusă

Șefa statului, Maia Sandu, numește greșită decizia Teleradio-Moldova de a nu permite candidaților electorali să vorbească în rusă.

Președinta a spus că regulamentele trebuie schimbate, menționând că în Republica Moldova sunt vorbitori de limba rusă și ei trebuie să aibă acces la acest conținut, transmite Newsmaker.md.


La emisiunea online „Internetu’ Grăiește”, șefa statului a fost întrebată ce crede despre cererea la dezbaterile electorale de la Teleradio-Moldova ca persoanele să vorbească exclusiv în română, și nu în rusă. 

„Eu cred că a fost o decizie greșită să nu-i permită vorbitoarei să vorbească în limba rusă, chiar dacă vorbitoarea a demonstrat lipsă de respect pentru că știe să vorbească limba română. Dar nu este corect să se intervină în acest fel și nu știu dacă este în regulament sau în altă parte. Regulamentele trebuie schimbate”, a menționat președinta.

Citeşte şi: Cercul lui Putin amenință Occidentul: ‘Al Treilea Război Mondial este mai aproape decât credeți’ – Stiripesurse.md

Ea a adăugat că „avem oameni și vorbitori de limba rusă, și ei trebuie să aibă acces la conținut în limba rusă”.

„Facem eforturi, încercăm să le creăm condiții ca ei să învețe și limba română, dar în același timp trebuie să oferim această posibilitate pentru cei care vor să vorbească limba rusă”, a conchis Maia Sandu.

Maia Sandu cere crearea de condiţii pentru candidaţii vorbitori de limba rusă

Amintim că postul TV Moldova 1 a interzis participarea la dezbateri electorale candidatului PCRM la funcția de primar al Capitalei, Diana Caraman, din motiv că aceasta nu vorbește limba română.

Ulterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că va depune plângeri la Procuratură, Consiliul Audiovizualului și Consiliul pentru Egalitate. Declarația a fost făcută de Vlad Batrîncea.

Pe 1 noiembrie, încă un candidat la alegeri a fost dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit în rusă. Este vorba despre candidata Partidului „Patrioții Moldovei”, Alla Popova.

Pe 2 noiembrie, reprezentanții Moscovei i-au luat apărarea Dianei Caraman, dată afară de la dezbaterile Moldova 1 și Radio Moldova, pentru că a insistat să vorbească în rusă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „orientarea rusofobă s-a intensificat semnificativ după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE”. „Și cum se potrivesc toate acestea cu declarațiile electorale ale Maiei Sandu – menținerea poziției limbii ruse – este o mare întrebare. Dar eu am răspuns. Nicicum. Ea a mințit oamenii. Ea a venit cu o lozincă, ea a spus că va dezvolta coexistența oamenilor cu diferite culturi, limbi, idei pe teritoriul Moldovei”, a menționat Zaharova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului Beat, fără cască și fără permis de conducere. Inspectorii de patrulare au dat...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

Comisia Europeană ‘avertizează’ România: somație pentru București

Comisia Europeană 'avertizează' România: somație pentru București Comisia Europeană va cere statelor membre luna aceasta să își trimită urgent planurile pe termen lung de climă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.