X

Maia Sandu: Chiar dacă există rezistență, vom continua evaluarea integrității procurorilor și judecătorilor

Maia Sandu: Chiar dacă există rezistență, vom continua evaluarea integrității procurorilor și judecătorilor

Președinta Maia Sandu dă asigurări că, în pofida faptului că sistemul opune rezistență, vetting-ul procurorilor și judecătorilor va continua, transmite IPN.

Citește și: Tehnică militară din partea SUA pentru Armata Națională

Șefa statului consideră că sistemul este incapabil de autocurățare, iar evaluarea externă a integrității judecătorilor și procurorilor este singura modalitate de redresare a justiției. Maia Sandu recunoaște că reforma are loc mai lent decât au anticipat autoritățile, însă spune că guvernarea este determinată să meargă până la capăt în procesul de curățare a justiției.

„Rezistența la reformă este mare. Rezistența nu este la minister, ci este în rândul judecătorilor și procurorilor care nu vor să se desprindă de sistemul vechi, în care unii dintre ei făceau orice își doreau, strângeau bani ilegal, prin abuzuri. Acești oameni încearcă să discrediteze reforma, să discrediteze guvernarea, în speranța că va veni altă lume la putere și-i va lăsa să facă ce au făcut timp de 30 de ani. Noi mergem înainte, chiar dacă cu viteză mult mai mică decât ne-am fi dorit. Nu există altă cale. Recunoaștem că această reformă este tergiversată, dar nu am auzit de la nimeni o alternativă”, a spus președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „NordNews Live” de la TVN.

Șefa statului spune că procesul de vetting trebuie să fie finalizat în anul 2025, când vor fi resimțite primele efecte ale evaluării externe. Maia Sandu spune că grație vetting-ului în sistem își vor continua activitatea doar persoanele integre.

De asemenea, vor fi aduși profesioniști tineri care vor suplini locurile rămase vacante.

Tags: evaluarea judecatorilorevaluarea procurorilorMaia SanduVetting
Știrile zilei