X

Maia Sandu, despre reținerile a doi funcționari suspectați de spionaj: Persoanele care se fac vinovate de trădare de patrie trebuie sancționeze ‘în modul cel mai dur’

Maia Sandu, despre reținerile a doi funcționari suspectați de spionaj: Persoanele care se fac vinovate de trădare de patrie trebuie sancționeze ‘în modul cel mai dur’

Instituțiile statului trebuie să sancționeze persoanele care se fac vinovate de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova „în modul cel mai dur, așa cum prevede legea”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu după ce doi funcționari – un angajat al Parlamentului și altul al Poliției de Frontieră – au fost reținuți într-un dosar penal pornit pentru spionaj în interesul Federației Ruse.

„Din păcate, aceste lucruri se întâmplă, și nu doar în Republica Moldova. Din păcate, nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma statului și au lucrat în interesele altui stat. Sperăm să vedem și o finalitate, pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri, dacă ele nu sunt sancționate. Sper că și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”, potrivit radiomoldova.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Întrebată dacă autoritățile de la Chișinău vor expulza angajatul Ambasadei Federației Ruse care ar fi racolat funcționarii de la Chișinău, președinta a precizat că decizia va fi discutată și posibil luată doar dacă Guvernul și Ministerul de Externe va veni cu o inițiativă în acest sens. Între timp, șefa statului a precizat că se așteaptă ca „acest exemplu de trădare de patrie” să fie sancționat „în modul cel mai dur, așa cum scrie legea”.

Amintim că procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au descins în această dimineață, la Parlament. În rezultat, doi funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Este vorba de un angajat al Parlamentului și unul al Poliției de Frontieră. Aceștia sunt suspectați de comunicare cu un angajat al unei ambasade de la Chișinău, a precizat PCCOCS. Potrivit unor surse neoficiale obținute de Moldova 1, este vorba de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova.

În reacție, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova se află sub atac hibrid, iar autoritățile trebuie să se asigure că țara este protejată de eventuale riscuri care afectează securitatea țării.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Speakerul Igor Grosu a declarat, anterior, pentru presă, că în dosarul penal pornit pentru trădare de patrie este vizat Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului. Parlamentarul nu a confirmat, însă, reținerea lui Creangă.

Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.

Tags: Maia SanduMoldovaspionaj
Politică