X

Maia Sandu discută la Munchen despre securitatea Republicii Moldova

În prima zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la o masă rotundムdedicatムexperienţei diferitelor state şi organizaţii internaţionale în combaterea corupţiei, potrivit agerpres

Ea a vorbit despre angajamentul autorităƒţilor de la Chişinău de a elimina acest flagel şi de a-i sancţiona pe toţi cei care au delapidat banul public; totodată, a făcut apel o cooperare mai strânsムîntre organele de anchetムşi judiciare din diferite state europene, transmite Moldpres.

Citește și : Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria trece de 45.000 de morți

Tot vineri, Sandu a discutat cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, despre demersurile pentru securizarea sectorului energetic din Republica Moldova, inclusiv prin tranziţia la energia verde. În acest context, ea a mulţumit partenerilor europeni pentru sprijinul în vederea diversificării resurselor energetice.

Lidera de la Chişinău s-a întâlnit la Munchen şi cu Svenja Schulze, ministru pentru cooperare economicムşi dezvoltare în guvernul de la Berlin, şi cu un grup de deputaţi germani. Ea şi-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul Germaniei la depăşirea crizelor curente, îndeosebi a celei energetice, şi pentru rezoluţia din decembrie anul trecut a parlamentului german privind continuarea sprijinului pentru Republica Moldova.

Conferinţa de Securitate de la Munchen are loc în perioada 17-19 februarie. La acest eveniment, Maia Sandu a discutat şi cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care a afirmat potrivit agenţiei Reuters că Washingtonul este “profund îngrijorat” de “unele planuri pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze guvernul” de la Chişinău.

Citește și : Şeful Wagner revendică preluarea sub control a unei localităţi la nord de Bahmut

“Suntem recunoscători poporului american pentru contribuţia consecventă la dezvoltarea democraţiei, a instituţiilor publice şi pentru sprijinul pe care ni l-a oferit în aceste vremuri complicate pentru a deveni mai rezilienţi economic şi energetic, dar şi mai performanţi în domeniul securităţii”, a declarat cu acest prilej Sandu, citată într-un comunicat al preşedinţiei Republicii Moldova.

Tags: chisinauFrans TimmermansMaia SanduMunchen
Categorii: Diaspora