X

Maia Sandu, după anunțul anunțul de demarare a negocierilor de aderare la UE: „Este un pas important”

Maia Sandu, după anunțul anunțul de demarare a negocierilor de aderare la UE: „Este un pas important”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. „Este un pas semnificativ”, apreciază șeful statului.

Prin aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, comunitatea europeană va deveni mai unită și mai puternică, consideră președintele Maia Sandu. Șeful statului salută organizarea pe 25 iunie a primei conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Sunt încântată să salut anunțul președinției belgiene a UE despre primele conferințe interguvernamentale cu Moldova și Ucraina din 25 iunie. Acesta este un pas semnificativ în calea Moldovei către UE și către o Europă mai puternică și unită”, a menționat Maia Sandu.

Citește și: Președinta Maia Sandu îl va găzdui la Chișinău pe președintele Italiei, Sergio Mattarella

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei prin organizarea pe 25 iunie a primei Conferințe Interguvernamentală Moldova-UE, a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Potrivit oficialului moldovean, ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut stat de țară candidat la aderare, acum doi ani.

Republica Moldova a depus pe 3 martie 2022 cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022 a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Autoritățile de la Chișinau și propun ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

Tags: Este un pas importantMaia SanduUE
Social