Maia Sandu face bilanțul primelor 100 de zile la guvernarea R.Moldova

Publicat:

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat marţi un raport privind activitatea guvernului său în primele 100 de zile, menţionând printre realizări primii paşi în reforma justiţiei, destructurarea unor scheme de corupţie, stoparea unor privatizări frauduloase şi a unor procese de achiziţii publice dubioase, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Autorităţile, potrivit ei, au reuşit să scoată Republica Moldova din izolarea internaţională şi să facă să fie reluată asistenţa externă. În acest sens, Maia Sandu a amintit că deja au fost deblocate granturi în valoare de 1,4 miliarde de lei, precum şi credite în valoare de 2 miliarde de lei (moldoveneşti).


Citește și: CUTREMUR puternic în Puerto Rico

Ea a comparat situaţia Republicii Moldova în momentul preluării guvernării de către noua coaliţie compusă din socialiştii (proruşi) şi Blocul ACUM (declarat proeuropean) cu o corabie în derivă şi a menţionat că situaţia era mult mai gravă decât presupunea fosta opoziţie. Potrivit acesteia, fosta guvernare ar fi lăsat o gaură de aproximativ 4,5 miliarde de lei la buget.

‘Oamenii sunt mai liberi şi au încetat să se mai teamă. (…) Acest guvern este cel mai onest pe care l-a avut vreodată Republica Moldova’, consideră Maia Sandu, referindu-se la înlăturarea de la putere a controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, despre care s-a spus că şi-a subordonat multe instituţii-cheie din Republica Moldova.

La capitolul ‘nereuşite’, Maia Sandu a menţionat că şi-ar fi dorit ca reformele să fie aplicate mult mai repede.

Citește și: Două rachete au căzut la doi pași de ambasada SUA din Bagdad

Expertul în politică de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârţă, consideră că după 100 de zile multe din promisiunile făcute de noua alianţă de guvernare nu au fost îndeplinite. ‘Multe persoane-cheie în fruntea instituţiilor de pe vremea regimului Plahotniuc nu mai sunt, cu toate acestea, instituţiile respective încă nu funcţionează independent. Este vorba de Procuratura Generală şi CNA (Centrul Naţional Anticorupţie), dar şi instanţele judecătoreşti. Se creează impresia că sistemul oligarhic se readaptează noilor realităţi’, a opinat analistul politic moldovean, citat de portalul Politik.

Potrivit acestuia, socialiştii îşi plasează oamenii în funcţiile-cheie eliberate de ‘cadrele’ lui Plahotniuc. Un exemplu concludent este, în opinia sa, cazul Curţii Constituţionale cu numirea noilor membri. În perioada 7-14 iunie când a existat dualitatea puterii, deciziile Curţii Constituţionale au fost cele care au creat confuzie în societate. ‘Astăzi, constatăm că unii dintre judecătorii noi de la Curtea Constituţională au un trecut politic, ei fiind numiţi în funcţie în culise pe criterii politice’, a argumentat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.