Maia Sandu: Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru R.Moldova

Publicat:

Maia Sandu: Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru R.Moldova

 Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Moldova, este al 5-lea cel mai important partener comercial și al 7-lea cel mai mare investitor în Moldova. Președinta Republicii Moldova a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă comune cu Cancelarul Federal al Germaniei, Olaf Scholz, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova pe 21 august.

Maia Sandu a evidențiat importanța parteneriatului cu Germania, inclusiv prin sublinierea faptului că această țară contribuie la crearea a mii de locuri de muncă prin intermediul celor peste 400 de companii cu capital german care activează în Republica Moldova. „Germania implementează proiecte de asistență într-o gamă largă de domenii, cum ar fi modernizarea serviciilor publice, responsabilizarea tinerilor, dezvoltarea serviciilor sociale, potrivit infomarket.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

De exemplu, prin susținerea a 2 proiecte majore de aprovizionare cu apă în Chișinău și Cahul, Germania ajută Moldova să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor săi. De asemenea, Germania a oferit asistență financiară Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice în valoare de 40 de milioane de euro pentru sezonul de încălzire 2022-2023, o perioadă foarte dificilă pentru țara noastră.

Astfel, 900.000 de gospodării au primit subvenții pentru facturile de energie electrică și termică. De asemenea, Germania susține învățământul dual în Republica Moldova – în Chișinău, Hîncești, Comrat, Bălți, Soroca și alte localități sunt implementate programe de formare profesională în sistem dual”, a spus oficialul moldovean. Ea a mai spus că parteneriatul moldo-german acoperă și domeniile critice de securitate, unde sprijinul Germaniei este crucial. Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești doresc să consolideze în continuare relațiile economice cu Germania.

Ea a invitat companiile germane cu experiență în sectorul energiei regenerabile să participe la prima licitație pentru construcția de centrale eoliene și solare. De asemenea, ea a mulțumit Germaniei pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii moldoveni care locuiesc în Germania să participe la referendumul din 20 octombrie.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

La rândul său, cancelarul german a reiterat disponibilitatea autorităților germane de a sprijini în continuare Moldova pe parcursul său european. Olaf Scholz a evidențiat numeroasele discuții cu președintele moldovean, în special privind semnarea de noi acorduri, aprofundarea cooperării moldo-germane, coordonarea migrației fiind un subiect important pentru ambele părți.

Cancelarul federal german a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova pe 21 august, la invitația președintei Maia Sandu. În cadrul vizitei, cancelarul german s-a întâlnit și cu prim-ministrul Dorin Recean pentru a discuta despre nivelul actual al relațiilor moldo-germane, precum și despre posibilitățile de consolidare a parteneriatului dintre Moldova și Germania, inclusiv prin susținerea parcursului european.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tarife REDUSE pe litoralul românesc, în prima lună de toamnă

Tarife REDUSE pe litoralul românesc, în prima lună de toamnă Turiştii se pot caza în hotelurile din staţiunile autohtone de la Marea Neagră, în perioada...

Turismul explodează în Japonia, cu un nou record în iulie

Turismul explodează în Japonia, cu un nou record în iulie Japonia a primit 3,29 milioane de turiști străini în luna iulie, potrivit cifrelor oficiale publicate...

Green Hours marchează 30 de ani de existenţă cu recitaluri de pian şi jazz

Green Hours marchează 30 de ani de existenţă cu recitaluri de pian şi jazz Green Hours va marca la 1 septembrie 30 de ani de...

David Guetta a mixat alături de Leon Marchand în clubul de noapte Ushaïa Ibiza – VIDEO

David Guetta a mixat alături de Leon Marchand în clubul de noapte Ushaïa Ibiza - VIDEO David Guetta a avut „onoarea” de a mixa alături...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.