X

Maia Sandu: Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru R.Moldova

Maia Sandu: Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru R.Moldova

 Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Moldova, este al 5-lea cel mai important partener comercial și al 7-lea cel mai mare investitor în Moldova. Președinta Republicii Moldova a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă comune cu Cancelarul Federal al Germaniei, Olaf Scholz, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova pe 21 august.

Maia Sandu a evidențiat importanța parteneriatului cu Germania, inclusiv prin sublinierea faptului că această țară contribuie la crearea a mii de locuri de muncă prin intermediul celor peste 400 de companii cu capital german care activează în Republica Moldova. „Germania implementează proiecte de asistență într-o gamă largă de domenii, cum ar fi modernizarea serviciilor publice, responsabilizarea tinerilor, dezvoltarea serviciilor sociale, potrivit infomarket.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

De exemplu, prin susținerea a 2 proiecte majore de aprovizionare cu apă în Chișinău și Cahul, Germania ajută Moldova să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor săi. De asemenea, Germania a oferit asistență financiară Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice în valoare de 40 de milioane de euro pentru sezonul de încălzire 2022-2023, o perioadă foarte dificilă pentru țara noastră.

Astfel, 900.000 de gospodării au primit subvenții pentru facturile de energie electrică și termică. De asemenea, Germania susține învățământul dual în Republica Moldova – în Chișinău, Hîncești, Comrat, Bălți, Soroca și alte localități sunt implementate programe de formare profesională în sistem dual”, a spus oficialul moldovean. Ea a mai spus că parteneriatul moldo-german acoperă și domeniile critice de securitate, unde sprijinul Germaniei este crucial. Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești doresc să consolideze în continuare relațiile economice cu Germania.

Ea a invitat companiile germane cu experiență în sectorul energiei regenerabile să participe la prima licitație pentru construcția de centrale eoliene și solare. De asemenea, ea a mulțumit Germaniei pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii moldoveni care locuiesc în Germania să participe la referendumul din 20 octombrie.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

La rândul său, cancelarul german a reiterat disponibilitatea autorităților germane de a sprijini în continuare Moldova pe parcursul său european. Olaf Scholz a evidențiat numeroasele discuții cu președintele moldovean, în special privind semnarea de noi acorduri, aprofundarea cooperării moldo-germane, coordonarea migrației fiind un subiect important pentru ambele părți.

Cancelarul federal german a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova pe 21 august, la invitația președintei Maia Sandu. În cadrul vizitei, cancelarul german s-a întâlnit și cu prim-ministrul Dorin Recean pentru a discuta despre nivelul actual al relațiilor moldo-germane, precum și despre posibilitățile de consolidare a parteneriatului dintre Moldova și Germania, inclusiv prin susținerea parcursului european.

Tags: germaniaMaia SanduMoldova
Politică