Maia Sandu îndeamnă moldovenii din diasporă să se înregistreze pentru a vota prin poștă

Publicat:

Maia Sandu îndeamnă moldovenii din diasporă să se înregistreze pentru a vota prin poștă

Șefa statului, Maia Sandu, a îndemnat astăzi cetățenii Republicii Moldova din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia să se înregistreze pe inregistrare.cec.md. pentru a putea vota prin poștă, comunică MOLDPRES.

Președinta a menționat că în acest an, pentru prima dată, moldovenii din șase țări pot vota prin poștă la alegerile din 20 octombrie, potrivit moldpres.md.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Pentru aceasta este obligatoriu să vă înregistrați până pe data de 6 septembrie pe inregistrare.cec.md. Experiențele anilor trecuți au arătat că pentru moldovenii din aceste state poate fi complicat să ajungă la secțiile de votare, distanțele fiind foarte mari. Acum există posibilitatea de a primi buletinul prin poștă și de a economisi timp și resurse. Înregistrați-vă acum, au mai rămas doar 3 zile”, a opinat Sandu.

Solicitată de agenție, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Sîrbu, a specificat că necesitatea înregistrării prealabile constă în stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota la una din secțiile de votare organizate peste hotarele țării.

Acesta este unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, care, împreună cu informațiile despre dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine naționale și datele oferite de MAE privind numărul și locul aflării cetățenilor moldoveni în străinătate, vor sta la baza deciziei autorităților de organizare a secțiilor de votare în afara țării”, a spus Rodica Sîrbu.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Potrivit datelor CEC, până în prezent, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat peste 1 220 de persoane.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York

Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia...

Moldindconbank scoate la vânzare un teren pentru construcții și câteva edificii la Ciocana

Moldindconbank scoate la vânzare un teren pentru construcții și câteva edificii la Ciocana Un teren pentru construcții din Chișinău, cu suprafața de aproape 18,5 hectare,...

Gazprom amână investițiile din Arctica după pierderile financiare record

Gazprom amână investițiile din Arctica după pierderile financiare record Pierderile financiare record, sancțiunile tehnologice impuse de Occident și refuzul Chinei de a semna un nou...

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât costă un metru ster de lemn moale?

Lemnul de foc s-a scumpit. Cât costă un metru ster de lemn moale? Prețul pentru lemnul moale, în acest an, variază între 570 și 590...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.