X

Maia Sandu l-a chemat la ordine pe ministrul Muncii și Protecţiei Sociale

Maia Sandu l-a chemat la ordine pe ministrul Muncii și Protecţiei Sociale

Șefa statului a discutat cu ministrul Muncii și Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, despre eforturile pe care le fac autoritățile pentru îmbunătățirea serviciilor sociale și pentru ca ajutorul statului să ajungă la cei care au cel mai mult nevoie, informează Serviciul de presă al Președinției.

„În pofida crizelor, am reușit să majorăm pensiile, să acordăm ajutoare unice pensionarilor. Față de acum trei ani, plățile pentru pensii au crescut cu 11,3 miliarde de lei. Pe fundalul șantajului energetic, în ultimele două ierni, au fost acordate compensații la energie și căldură pentru 790 mii de cetățeni”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în regiunea Kaluga

De asemenea, în discuțiile cu ministrul Buzu s-a menționat despre indemnizația unică la nașterea copilului, care a crescut la 20.000 lei și faptul că pentru fiecare copil până la doi ani se plătește o indemnizație lunară de 1000 de lei. Totodată, femeile care aleg să revină la lucru primesc acum și salariu, și indemnizația pentru îngrijirea copilului. Iar în multe localități au fost create spații pentru grupe noi de creșă sau de grădiniță și renovate cele existente – finanțate inclusiv prin programul „Satul European”.

Maia Sandu l-a chemat la ordine pe ministrul Muncii și Protecţiei Sociale

„Oamenii cu care discut în satele noastre ne semnalează cazuri când persoane apte de muncă nu vor să se angajeze și ani la rând beneficiază de ajutor social din contul celor care muncesc și plătesc impozite. Instituțiile responsabile au făcut mai multe verificări și au redus de 10 ori numărul șomerilor care primeau ajutor social, și care refuzau de fiecare dată ofertele de muncă”, a punctat șefa statului.

De la începutul acestui an, Agenția națională de ocupare a forței de muncă a reușit să ajute la angajarea în câmpul muncii a 9000 de șomeri, iar reformarea Inspectoratului de stat al muncii indică asupra primelor rezultate pe dimensiunea de combatere a muncii nedeclarate. Președinta a subliniat că sunt necesare eforturi mai serioase pentru eliminarea fraudelor în procesul de acordare a gradelor de dizabilitate, așa încât resursele alocate de stat să ajungă la cei care au cel mai mult nevoie de ele.

„Am solicitat echipei ministerului, în toate eforturile pe care le facem, să punem un accent mai mare pe reducerea sărăciei în rândul copiilor, să ne asigurăm că ajutoarele pe care le oferim ajung la ei. Cei mici trebuie să aibă acces la condițiile propice unei bune dezvoltări, indiferent de contextul în care s-au născut”, a conchis Președinta Maia Sandu. 

Tags: Alexei BuzuMaia Sandu
Politică