X

Maia Sandu s-a întâlnit cu Donald Tusk: Polonia este un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară

Polonia este un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară

Șefa statului, Maia Sandu, a avut aseară o întrevedere cu premierul polonez Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Președintele a menționat că Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv vinurile noastre. 

„Am discutat despre consolidarea legăturilor economice pentru a stimula economia, a sprijini producătorii și a crea noi locuri de muncă”, a specificat Președinta Maia Sandu.

Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md

Șefa statului a precizat, totodată, că Polonia, membră a Uniunii Europene de 20 de ani, ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară. În această perioadă, salariul mediu s-a triplat, iar speranța de viață a crescut cu câțiva ani. „Noi, în Republica Moldova, ne dorim același parcurs – să aducem beneficii tangibile cetățenilor noștri prin integrarea în Uniunea Europeană. Această vizită subliniază angajamentul nostru comun de a construi o Moldovă modernă, europeană, prosperă și conectată cu partenerii noștri din Europa”, a mai subliniat Președinta Maia Sandu.

Polonia este un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară

De asemenea, miercuri, Donald Tusk a vorbit și în plenul Parlamentului, unde a declarat că Polonia va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova.

„Veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente și integrată într-o Europă puternică și unită”, a adăugat demnitarul, citat de IPN.

În discursul său, Donald Tusk a relatat experiența Poloniei, care de 20 de ani este parte a familiei europene. „Sunteți în fața unei alegeri importante pe care Polonia a făcut-o acum 20 de ani. Aderarea la Uniunea Europeană a fost una dintre cele mai deștepte alegeri pe care au făcut-o polonezii în istorie și a fost benefică din toate punctele de vedere. Și nu e vorba de viziuni politice, dar de viața reală, iar Polonia, an de an, a înregistrat succese economice. Am venit în fața dumneavoastră în calitate de prieten devotat și prieten loial în eforturile pentru o Moldovă sigură, suverană și prosperă”, a declarat oficialul polonez.

Polonia este un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat că Republica Moldova trece printr-o perioadă istorică și are în față cea mai importantă decizie de la independență încoace. „Am încredere că vom face alegerea corectă, deoarece cu toții ne dorim să trăim în pace la noi acasă. Noi simțim că în acest drum avem prieteni adevărați, iar Polonia este un prieten pe care ne putem baza”, a spus Igor Grosu.

Șeful legislativului a menționat că Republica Moldova simte sprijinul din partea Poloniei nu doar la nivel politic, dar și la nivelul producătorilor de vinuri și al agricultorilor noștri, care se bucură că vinurile și fructele moldovenești ajung pe mesele și rafturile magazinelor poloneze. „Republica Moldova a întârziat prea mult timp să se alăture familiei europene, de aceea avem încrederea că, fiind sprijiniți de partenerii noștri europeni, vom reuși. Sprijinul vostru ne arată că suntem pe calea cea dreaptă și ne încurajează să mergem înainte”, a subliniat Igor Grosu.

Tags: chisinauDonald TuskMaia SanduPoloniaUE
Politică