X

Maia Sandu: Soluţionarea conflictului transnistrean va depinde de procesul de integrare europeană

Preşedinta Maia Sandu consideră că soluţionarea conflictului transnistrean poate fi realizată în mai mulţi paşi şi va depinde de procesul de integrare europeană. Ea a confirmat că prioritatea naţională actuală este integrarea în Uniunea Europeană.

Potrivit şefei statului, soluţionarea conflictului depinde în mare măsură de situaţia geopolitică, în special de rezultatul războiului din Ucraina, iar dacă situaţia nu devine mai clară în următorii ani, atunci integrarea în Uniunea Europeană va fi o prioritate – “dacă problema reintegrării nu este rezolvată înainte de aceasta, va fi rezolvată după aderarea Moldovei la UE”.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

“Bineînţeles, ne-am dori (să realizăm integrarea în UE şi reintegrarea – “I.”) în paralel, dar dacă acest lucru nu funcţionează (atunci, mai întâi doar malul drept va fi integrat în Uniune – “I.”).

Pentru că nu putem rămâne încă 30 de ani într-o situaţie în care nu avem o democraţie consolidată şi nu avem un nivel de trai suficient de ridicat. Programul nostru este (aderarea) la UE. Moldova nu poate sta pe loc. Nu putem trăi încă 30 de ani fără democraţie, fără un nivel de viaţă decent. Programul nostru vizează Uniunea Europeană.

Acolo vom putea trăi în pace, iar Rusia înseamnă război şi sărăcie. Trebuie să ne concentrăm asupra agendei noastre interne şi să realizăm reforme. Avem şanse mari. Trebuie să fim uniţi, să lucrăm mai bine, aşa avem şansa reală de a deveni membru al UE înainte de sfârşitul acestui deceniu”, a spus Sandu.

Vorbind despre Transnistria, ea a subliniat că “nu abandonăm regiunea transnistreană. Reglementarea conflictului poate avea loc în mai mulţi paşi”.

“Oamenii noştri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că calitatea vieţii noastre va fi mult mai ridicată decât acum. Am văzut asta din exemplul tuturor ţărilor care au devenit membre UE în ultimii 20 de ani.

Şi problema va fi rezolvată mai târziu, dacă nu o putem rezolva înainte de aderarea Republicii Moldova la UE”, a spus şefa statului, subliniind că acum “Uniunea Europeană nu stabileşte condiţii obligatorii care să impună reintegrarea regiunii transnistrene pentru a obţine aderarea la UE”.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

Totodată, ea a confirmat că viziunea Chişinăului se bazează pe faptul că problema transnistreană va fi rezolvată pe cale paşnică, după victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

“Nu poate fi altfel. Războiul trebuie să se încheie, integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită. Altfel, va fi o încălcare a dreptului internaţional, haos, va fi o recunoaştere că o ţară mai puternică şi mai mare poate ocupa teritoriile altor ţări. Este inacceptabil. Prin urmare, sprijinim Ucraina şi susţinem stabilirea unei păci echitabile”, a subliniat Sandu.

Tags: Maia SanduucrainaUEuniunea europeana
Categorii: PoliticăȘtirile zilei