Maia Sandu vorbeşte despre relaţiile cu Rusia: ‘Acum nu suntem prieteni!’

Publicat:

Maia Sandu vorbeşte despre relaţiile cu Rusia: ‘Acum nu suntem prieteni!’

Relațiile dintre R. Moldova și Rusia au devenit extrem de tensionate după începerea războiului din țara vecină, Ucraina.

Șefa Statului, Maia Sandu, a declarat în cadrul interviului pentru Vocea Basarabiei, că deocamdată relațiile cu Kremlinul nu pot fi numite de prietenie, însă nu exclude ca în viitor țările să ajungă la un numitor comun.


„Noi avem relații de prietenie și de colaborare cu toate țările care respectă interesul cetățenilor noștri. Acesta este punctul de pornire pentru noi și va rămâne în continuare principiul de bază în politica externă. Toate țările care respectă interesul țării noastre, care respectă cetățeanul Republicii Moldova sunt țări prietene, sunt țări partenere pentru noi.

Maia Sandu vorbeşte despre relaţiile cu Rusia: ‘Acum nu suntem prieteni!’

Țările care nu ne respectă și vreau să vă amintesc că Federația Rusă ne șantajează, Federația Rusă ne amenință o dată la două zile, Federația Rusă își ține trupele pe teritoriul țării noastre, în pofida voinței noastre și în aceste condiții, evident, nu putem să vorbim despre o relație de prietenie. În momentul în care Federația Rusă își va schimba atitudinea față de Republica Moldova și cetățenii ei, atunci va fi mai ușor să refacem această relație”, a declarat Sandu.

Totodată Sandu a declarat că Rusia nu mai are influență energetică asupra R. Moldova, iar în curând nici Transnistria nu va depinde de țara agresoare.

„Suntem mai independenți și asta este una dintre realizările noastre în această perioadă. Nu ne mai poate șantaja Federația Rusă atunci când vine vorba despre achiziția de gaze, nu are ce să ne facă. Într-o perioadă scurtă vom deveni independenți și pe segmentul de energie electrică și pentru asta lucrăm. Deci, asta înseamnă să ne creștem gradul de independență și vom continua în același sens.

Citeşte şi: R. Moldova are nevoie de un procuror Cattani

Federația Rusă nu poate să ne mai pună tot felul de condiții. La fel, am reușit să ne diversificăm comerțul și să nu mai depindem într-o măsură atât de mare, chiar acum această dependență este foarte mică față de piața Federației Ruse, și asta înseamnă că Federația Rusă nu poate să ne șantajeze de fiecare dată, să ne spună „dacă nu faceți asta” și când zic „nu faceți asta”, asta ar însemna să facem ceva în interesul Federației Ruse, nu în interesul Republicii Moldova.

Maia Sandu vorbeşte despre relaţiile cu Rusia: ‘Acum nu suntem prieteni!’

„Dacă nu luați o asemenea decizie, atunci noi vă pedepsim că va închidem piața sau atunci noi vă pedepsim că vă închidem robinetul la gaze naturale”. Nu așa se construiesc relații de colaborare și de bună prietenie. Relațiile de colaborare se construiesc „noi avem produse foarte bune, noi avem fructe foarte gustoase și, dacă vreți să le cumpărați de la noi, se semnează contracte și mergem pe contract”.

Asta se întâmplă în relația cu Uniunea Europeană. În relația cu Federația Rusă, în toți acești ani, timp de decenii, nu contează cât de bune sunt fructele noastre, astăzi sunt bune, peste noapte s-a schimbat percepția la Moscova și „hai să pedepsim moldovenii”. De ce să-i pedepsim dacă moldovenii în continuare produc fructe sau legume de calitate bună? Nu așa se face colaborarea și prietenia și noi o să insistăm să eliminăm această dependență a Republicii Moldova de Federația Rusă, care își permite sau încearcă să ne șantajeze”, a mai spus Sandu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Box office nord-american: ‘Deadpool & Wolverine’, 97 de milioane de dolari în al doilea weekend de la debut

Box office nord-american: 'Deadpool & Wolverine', 97 de milioane de dolari în al doilea weekend de la debut "Deadpool & Wolverine", cu Ryan Reynolds (în...

Un crocodil de dimensiuni mari a fost omorât după dispariţia unui australian

Un crocodil de dimensiuni mari a fost omorât după dispariţia unui australian Un crocodil de dimensiuni mari despre care se crede că ar fi atacat...

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia Arheologii au descoperit un tezaur ce conţine monede greceşti antice, din aur, îngropat...

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno Trei producţii cinematografice româneşti, susţinute de Institutul Cultural Român, participă la cea de-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.