X

Mâine începe tipărirea buletinelor pentru alegătorii care vor vota în țară

Mâine începe tipărirea buletinelor pentru alegătorii care vor vota în țară

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă că miercuri, 9 octombrie 2024, la ora 12:00, la Combinatul Poligrafic (mun. Chişinău, str. Mitropolit Petru Movilă, 35), va începe tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, care vor fi utilizate în secțiile de votare din țară.

„În conformitate cu prevederile Codului electoral, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii acreditați pot să asiste la procesul de confecționare a matriței buletinului de vot, tipărirea buletinelor de vot, precum și la lichidarea matriței”, se arată într-un comunicat, potrivit unimedia.info.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Pe 26 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că începe tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență.

Modelul buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 a fost adus la cunoștința candidaților și a alegătorilor.

Cetățenii din diasporă, în special cei din țările cu o suprafață mai mare, unde este greu de ajuns la secțiile de vot, ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu.

PSRM va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege PAS, care prevede organizarea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din toamna anului curent, pentru cetățenii moldoveni din Statele Unite și Canada. Despre aceasta a declarat vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

Un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență, informează reprezentanții formațiunii.

Anterior, deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un comentariu după ce liderul PDCM, Ion Chicu și primarul capitalei, Ion Ceban, au criticat anunțul Maiei Sandu privind „votul prin corespondență”. „Arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora”, a scris parlamentarul pe rețele.

Președinția a venit cu mai multe precizări, după valul de critici pe votul prin corespondență, anunțat de Maia Sandu. „Este o solicitare fermă din partea diasporei noastre. Este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum”, a menționat șeful cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu, după ce președinta Maia Sandu a anunțat votul prin corespondență. Potrivit lui Dodon, acest lucru este „un atac rider”, iar așa procedează „doar șulerii”.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu un comentariu după anunțul Maiei Sandu precum că, cetățenii din diasporă ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an. „De ce se apucă e dezastru!”, a menționat Ceban.

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că cetățenii din diasporă unde este greu de ajuns la secțiile de vot, ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj la trei ani de la învestirea sa în funcția de președintă a Republici Moldova. „Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a scris aceasta pe rețele.

Primarul general, Ion Ceban, afirmă că proiectul privind votul prin corespondență a fost scris în mare grabă și cu grave abateri.

Tags: buletineCECchisinau
Politică