Majoritatea chinezilor au fost evacuaţi din Ucraina prin România

Publicat:

China a evacuat “majoritatea” cetăţenilor săi blocaţi în Ucraina de invazia rusă, a anunţat luni ambasada sa la Kiev, notează AFP, potrivit agerpres.

Înainte de ofensivă, Beijingul a ignorat avertismentele serviciilor americane de informaţii că un atac rus era iminent, lăsând cei aproximativ 6.000 de cetăţeni ai săi sub ameninţarea luptelor.


Citeşte şi: Mai multe state occidentale cer SUSPENDAREA Rusiei din Interpol – Black News

Din cauza deteriorării rapide a situaţiei, misiunea diplomatică a renunţat în cele din urmă la o evacuare aeriană direct din Ucraina şi a optat pentru un transfer rutier într-o ţară terţă.

“În prezent, majoritatea compatrioţilor chinezi au fost evacuaţi”, a indicat ambasada Chinei în Ucraina într-un comunicat, îndemnându-i pe cei care mai sunt celor încă prezenţi să părăsească ţara “cât mai curând posibil”.

Un prim zbor cu repatriaţi plecat din România a aterizat sâmbătă la Hangzhou (est), nu departe de Shanghai.

Pe reţelele sociale din China, internauţii au raportat în ultimele zile incidente neverificabile între ucrainenii şi chinezii prezenţi în ţară.

Pe de altă parte, o persoană de naţionalitate chineză a fost rănită marţi de gloanţe în timp ce se deplasa la Lvov, principalul oraş din vestul Ucrainei şi aproape de Polonia.

Ataşată parteneriatului cu Moscova, China s-a abţinut să condamne intervenţia rusă în Ucraina, refuzând chiar să vorbească despre o “invazie”.

Citeşte şi: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită – Black News

În prima zi a atacului rus, ambasada le-a recomandat cetăţenilor săi care părăsesc Ucraina pe drum să lase la vedere “în mod clar un drapel chinez” pe maşina lor, ca măsură de securitate.

Ulterior, Beijingul le-a cerut cetăţenilor săi din Ucraina să fie extrem de precauţi şi să se abţină de la orice comentariu asupra situaţiei care ar putea alimenta resentimentele în rândul ucrainenilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre” Rusia și-a retras...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.