X

Majoritatea europenilor din estul şi centrul continentului se opun politicii UE privind migraţia (sondaj)

Majoritatea cetăţenilor central şi est-europeni se opun politicii Uniunii Europene în domeniul migraţiei şi tot mai multe persoane din regiune sprijină poziţia Ungariei care este împotriva acestei politici, relevă un sondaj de opinie realizat recent de institutul Nezopont, citat miercuri de MTI, conform agerpres.

Studiul sociologic, realizat pe baza unor interviuri telefonice în 11 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia), arată că 74% dintre respondenţi consideră că politicile europene sunt negative pentru Europa.

Ungurii şi slovacii se opun în special migraţiei având ca surse ţări din afara continentului european, 89% având opinii nefavorabile despre acest fenomen. Lor le urmează cehii (88%) şi bulgarii (80%).

Sondajul mai indică faptul că 63% dintre austrieci şi 58% dintre germani susţin că migraţia este mai degrabă negativă decât pozitivă pentru Europa.

O altă concluzie a studiului Nezopont este aceea că 78% dintre cetăţenii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia) sunt împotriva mecanismului UE de distribuire a migranţilor între statele membre pe baza unor cote obligatorii. O proporţie de 56% din cetăţenii ţărilor din Grupul de la Vişegrad susţine politica Budapestei privind migraţia, în timp ce 65% dintre austrieci şi 55% dintre germani se opun acestei politici.

Sondajul a fost realizat pe eşantioane reprezentative de câte 1.000 de persoane în fiecare dintre cele 11 ţări, pe 26 şi 27 octombrie.

Tags: AustriaBulgariaCroatiagermaniainstitutul NezopontmigrantiPoloniaRepublica CehăRomaniaserbiaSlovaciasloveniaUngariauniunea europeana
Categorii: Diaspora