X

Majoritatea europenilor sprijină primirea de refugiaţi (sondaj)

Majoritatea europenilor sprijină primirea de refugiaţi, chiar dacă mulţi dezaprobă felul în care Uniunea Europeană a gestionat afluxul record de migranţi, al cărui punct culminant s-a înregistrat în urmă cu trei ani, indică un nou sondaj de opinie realizat de Pew Research Center şi preluat miercuri de Reuters, potrivit agerpres.

Într-o perioadă în care nemulţumirea faţă de migraţie a alimentat în Europa ascensiunea partidelor eurosceptice şi antiimigraţie, sondajul, întreprins în lunile mai-iulie, arată că peste 80% dintre cetăţenii adulţi din Spania, Olanda, Germania şi Suedia sunt favorabili primirii de persoane care se refugiază din cauza violenţelor şi războaielor.

Citește și : Bulgaria susţine Ungaria în divergenţele cu Uniunea Europeană

Un procent ridicat de susţinere, de peste 70%, se înregistrează în Franţa şi în Marea Britanie. Chiar şi în Grecia şi în Italia, principalele porţi de intrare a migranţilor în Uniunea Europeană, sondajul a arătat că majoritatea respondenţilor sunt încă favorabili acceptării de refugiaţi.

Ţările europene cu cele mai scăzute procente de acceptare sunt Ungaria, cu 32%, şi Polonia, cu 49%.

Ancheta a arătat şi câţi europeni sunt critici faţă de modul în care Uniunea Europeană a gestionat afluxul de migranţi.

Criza din 2015 a scos la iveală diviziuni profunde în interiorul Uniunii, ţări din prima linie ca Italia şi Grecia fiind nemulţumite de refuzul unor state est-europene de a accepta migranţi, şi altele, precum, Suedia şi Germania, preluând un număr disproporţionat de refugiaţi.

Citește și : Bulgaria susţine Ungaria în divergenţele cu Uniunea Europeană

Conform sondajului, aproximativ 92% dintre greci, 78% dintre italieni şi 66% dintre germani şi britanici şi-au exprimat dezacordul faţă de modul în care UE a gestionat situaţia.

În afara Europei, locuitorii din Mexic, Canada şi Australia au arătat procente ridicate, de peste 76%, de acceptare a refugiaţilor, în timp ce SUA şi Japonia s-au situat la nivelul de 66%.

Tags: europafrantamarea britaniemigrantirefugiatiuniunea europeana
Categorii: Diaspora