Majoritatea francezilor susţin revizuirea Constituţiei – sondaj

Publicat:

O majoritate a francezilor susţin o reformă constituţională pregătită de Guvern şi consideră justificat recursul la un referendum, cu care ameninţă Emmanuel Macron în cazul în care aceasta nu este susţinută de o majoritate parlamentară, relevă un sondaj Odoxa-Dentsu Consulting realizat pentru franceinfo şi Le Figaro, scrie Reuters, conform news.ro.

Aproape 82% dintre persoanele intervievate în această anchetă consideră utilă o reformare a instituţiilor.


Citeşte şi: La un pahar de soju, Kim Jong-Un a glumit pe seama imaginii sale din presa internaţională

În privinţa măsurilor vizate, nouă din zece persoane chestionate se declară în favoarea reducerii cu o treime a numărului parlamentarilor, 86% consideră oportună o limitare la trei mandate consecutive ale aleşilor, iar 68% susţin introducerea unei părţi de scrutin proporţional în scrutinul legislativ.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi (73%) consideră totodată ”justificat” un recurs la referendum în vederea adoptării acestei reforme, în cazul în care preşedintele Republicii nu reuşeşte să obţină o majoritate suficientă care să-l susţină.

Pentru a fi implementată, ea este necesar să fie adoptată prin vot, în aceeaşi formă, de către cele două Camere ale Parlamentului, după care să obţină o majoritate de trei cincimi a voturilor exprimate în parlamentul reunit în Congres la Versailles.

Preşedintele Senatului Gérard Larcher a făcut din reducerea numărului parlamentarilor şi limitatea numărului de mandate ale deputaţilor, senatorilor şi preşedinţilor executivi locali două ”linii roşii”, denunţând măsuri dăunătoare reprezentanţei teritoriilor rurale.

Citeşte şi: Recompensă de 5 milioane de dolari pusă pe capul unui lider taliban

Două treimi (64%) dintre persoanele intervievate în anchetă nu sunt de acord cu el în privinţa acestui din urmă punct.

Reforma constituţională se află de luni seara, timp de zece zile, în centrul unor consultări parlamentare la Matignon, care urmează să permită să se găsească un teren comun pe tema revizuirii Legii fundamentale.

Ancheta a fost realizată pe Internet în perioada 7-8 martie pe un eşantion de 986 de persoane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.