X

Majoritatea moldovenilor ar vota PENTRU aderarea la UE (sondaj)

Majoritatea moldovenilor ar vota PENTRU aderarea la UE

Opțiunea proeuropeană este susținută de mai mult de jumătate din populația R. Moldova arată datele unui sondaj realizat de CBS Research, la comanda Comunității „WatchDog.md”.

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

La întrebarea dacă ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE) sau la Uniunea Euroasiatică, 52,6% au ales UE, iar 28,1% – pe cea de-a doua.

Majoritatea moldovenilor ar vota PENTRU aderarea la UE

Majoritatea moldovenilor ar vota PENTRU aderarea la UE

Totuși, în sondajul din luna aprilie curent, 53,9% optau pentru UE și 25,3% – pentru Uniunea Euroasiatică.

Sondajul mai arată că 38,5% dintre respondenți se pronunță pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

Majoritatea moldovenilor ar vota PENTRU aderarea la UE

 

Totodată, a scăzut considerabil și numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august.

 

„Constatăm un impact în creștere a campaniilor masive de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra evoluției preferințelor geopolitice ale populației. Aceste tendințe ar putea influența puternic și rezultatele scrutinelor electorale din toamna acestui an. În mod special, este îngrijorătoare concentrarea eforturilor de propagandă ostilă pe subiectele care vizează aderarea Republicii Moldova la UE și cooperarea cu țările occidentale. În același timp, scade și numărul cetățenilor care ar susține aderarea la Uniunea Euroasiatică la întrebarea cu opțiuni „pentru” și „contra”. Observăm o anumită polarizare, scădere a numărului celor care ar susține ambele opțiuni. Este un trend oarecum firesc în contextul dezbaterii intensificate despre opțiunea strategică de politică externă. Campaniile de informare despre UE au și ele un impact, chiar dacă este limitat de dezinformarea și manipularea intensă despre pretinsele beneficii ale apropierii de Rusia”, arată „WatchDog.MD”.

Menționăm că sondajul a fost efectuat în perioada 20 – 23 august curent, pe un eșantion de 1 011 persoane și are o eroare maximală de 2,6%.

Tags: sondajUEUniunea Europeană (UE)
Politică