Majoritatea personalităţilor arestate, în Arabia Saudită, au acceptat un aranjament financiar în schimbul eliberării lor

Publicat:

Majoritatea personalităţilor arestate în noiembrie în cadrul unei operaţiuni anticorupţie, în Arabia Saudită, au acceptat un aranjament financiar în schimbul eliberării lor, a declarat marţi procurorul general, citat de AFP, relatează agerpres .

“Majoritatea deţinuţilor care fac obiectul acuzaţiilor de corupţie (…) au acceptat un acord”, a indicat procurorul general, într-un comunicat, adăugând că, în acest caz, 159 de persoane sunt în prezent în detenţie, iar aproximativ 320 au fost interogate.


Acordul constă în rambursarea către Trezoreria saudită a sumelor pe care autorităţile apreciază că au fost dobândite necinstit, a spus şeicul Saud al-Mojeb.

“Aranjamentele necesare sunt pe cale să fie finalizate în vederea încheierii acestui acord”, a precizat el.

Citește și : Statele Unite or sa mențină prezența militară în Siria „atât timp cât este necesar”

O sursă apropiată guvernului de la Riad a indicat, la finalul lui noiembrie, că autorităţile saudite l-au eliberat pe prinţul Metab ben Abdallah, fiu al defunctului rege Abdallah, care fusese arestat în urmă cu trei săptămâni în cadrul unei vaste campanii de epurare anticorupţie.

Prinţul a fost pus în libertate după ce a plătit peste un miliard de dolari în cadrul unui acord cu autorităţile, a anunţat agenţia Bloomberg News.

În vârstă de 64 de ani, Metab ben Abdallah a fost un timp considerat drept pretendent la tron. Înainte de arestarea sa, el a fost demis din postul de şef al puternicei Gărzi Naţionale saudite.

Metab ben Abdallah a fost arestat la începutul lui noiembrie, la fel ca zeci de prinţi, miniştri, foşti miniştri şi oameni de afaceri, în cadrul unei operaţiuni anticorupţie fără precedent în regatul ultraconservator.

În total, peste 200 de personalităţi influente au fost reţinute după înfiinţarea unei comisii anticorupţie, prezidată de către prinţul moştenitor Mohammed ben Salman, noul ”om forte” al Arabiei Saudite.

Într-un articol publicat în noiembrie în The New York Times, acesta a declarat că 95% dintre persoanele arestate acceptă, în cadrul unor negocieri, ”o soluţie” sau restituirea către Trezoreria saudită a unor bunuri sau bani cash.

Procurorul general al Arabiei Saudite a estimat că, de mai multe decenii, cel puţin 100 miliarde de dolari au fost deturnaţi sau utilizaţi în cadrul corupţiei în regat.

Alţi membri ai familiei regale, precum prinţul Al-Walid ben Talal, care figurează printre cei mai bogaţi oameni din lume, fac parte dintre persoanele arestate în cadrul campaniei de epurare anticorupţie lansate de către prinţul moştenitor.

Majoritatea persoanelor arestate sunt închise la Hotelul Ritz-Carlton din Riad, care a fost transformat în centru de detenţie de lux.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.