X

Majoritatea polonezilor nici nu vrea să audă de acceptarea refugiaţilor

Un procent de 60% dintre polonezi sunt împotriva acceptării unui flux de migranţi în Polonia, în timp ce aproape 29% cred că ţara lor ar trebui să accepte refugiaţii numai până în momentul când ei se pot întoarce acasă şi doar 5% sunt de părere că Polonia ar trebui să permită libertatea de sosire şi de instalare a refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, constată un sondaj al Institutului CBOS publicat vineri de agenţia PAP, potrivit agerpres.

Cea mai mare parte a celor care sunt pentru acceptarea refugiaţilor fără condiţii sunt locuitori ai oraşelor cu populaţie de peste o jumătate de milion de locuitori (12%), cei cu studii superioare (10%) şi persoane cu orientare politică de stânga (11%). În timp ce cei care se opun locuiesc cel mai frecvent în mediul rural (73%), sunt muncitori calificaţi şi necalificaţi (77% şi 78%), persoane angajate la ferme private (78%) şi respondenţi mai puţin educaţi şi care se identifică cu politica de dreapta. Participarea la practicile religioase nu influenţează atitudinea faţă de acceptarea refugiaţilor, notează CBOS.

Citeşte şi: Dramă în Thailanda. Un salvator al copiilor blocaţi în peşteră a murit

În total, aproape trei sferturi dintre polonezi (72%) se opun acceptării refugiaţilor din afara Europei şi doar unul din cinci (22%) se consideră a fi susţinător al acceptării refugiaţilor. Cei mai tineri dintre cei chestionaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, au fost cei mai pozitivi în privinţa primirii refugiaţilor din afara Europei (82%). În timp ce polonezii care se opun acordării de adăpost migranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa sunt angajaţi în diferite servicii (81%), muncitori calificaţi (83%), muncitori necalificaţi (88%), lucrători agricoli privaţi (84%), precum şi respondenţi care au opinii de dreapta (84%).

Atitudinea faţă de acceptarea ucrainenilor din zonele de conflict este diferită, peste jumătate (56%) dintre respondenţi s-au pronunţat pentru a li se oferi azil, iar puţin peste o treime (35%) au fost împotrivă. “Se poate presupune de asemenea că polonezii, ca un stat oarecum cu o singură religie, sunt mai puţin primitori faţă de migranţii musulmani decât migranţi în general”, mai notează Institutul CBOS.

Sondajul intitulat “Probleme curente şi evenimente” a fost realizat utilizând metoda interviurilor personale asistate de calculator în perioada 7-14 iunie 2018, pe un eşantion reprezentativ de 989 de adulţi rezidenţi în Polonia.

Citeşte şi: Un parlamentar german a fost ‘momit’ de serviciile secrete chineze

Tags: africaOrientul MijlociuPoloniarefugiativarsovia
Categorii: Diaspora