Majoritatea republicanilor americani cred că victoria lui Biden a fost TRUCATĂ

Publicat:

Peste jumătate dintre americanii care fac parte din Partidul Republican consideră că Donald Trump a ”câştigat legitim” alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie în Statele Unite, dar că i-a fost furată victoria, potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos, potrivit news.ro.

Ancheta a fost realizată de la 13 la 17 noiembrie aupra unui eşantion de 1.346 de persoane – 598 de democraţi şi 496 de republicani -, a fost publicată miercuri şi are o marjă de eroare de plus sau minus cinci puncte procentuale.


Citeşte şi: Trei senatori americani se opun vânzării de avioane militare în Emirate

Ea arată că – prin refuzul său de a-şi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi prin false acuzaţii de fraude masive – Donald Trump pare să profite ilegitim de încrederea pe care americanii o au în democraţia lor, mai ales în rândul republicanilor.

În total, 73% dintre persoanele intervievate spun că Joe Biden a obţinut o victorie în scrutin şi doar 5% afirmă că Trump a obţinut o victorie.

Însă, întrebaţi dacă democratul este ”învingătorul legitim” în alegerile prezidenţiale, republicanii îşi exprimă dubiile. Doar 29% dintre ei sunt de acord cu acest lucru, iar 52% susţin că republicanul în exerciţiu este ”învingătorul legitim”.

Întrebaţi ce gândesc, 68% dintre republicani se declară îngrijoraţi de posibilitatea ca alegerile să fi fost ”trucate”. Doar 16% dintre democraţi sunt de această părere şi o treime dintre independenţi.

Joe Biden a fost declarat învingătorul alegerilor, la 7 noiembrie, de către marile posturi americane de televiziune şi de Institutul Edison Research.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a obţinut votul a 306 de mari electori în Colegiul Electoral, iar Trump 232.

Colegiul Electoral se reuneşte la 14 decembrie pentru a-l desemna pe viitorul locatar al Casei Albe. Un candidat are nevoie de votul al cel puţin 270 de mari electori pentru a fi ales.

În votul popular, Biden l-a înfrânt de asemenea pe Trump.

Sondajul relevă de asemenea o degradare a opiniei americanilor despre fiabilitatea proceselor electorale.

Citeşte şi: OMS: Al doilea val pandemic trebuie combătut fără vaccinuri

În 2016, după victoria lui Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton, 62% dintre americani considerau că alegerile prezidenţiale au fost ”legitime şi exacte”.

În prezent, procentul lor a scăzut la 55%.

Invers, procentul persoanelor care consideră că scrutinul a fost falsificat prin voturi ilegale sau manipulări electorale a crescut de la 16 la 28%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.