Majoritatea spaniolilor vor alegeri naţionale anticipate – sondaj

Publicat:

Mai mult de jumătate din electoratul spaniol susţine organizarea de alegeri anticipate la nivel naţional, indică un sondaj de opinie publicat luni, pe fondul celei mai grave crize politice din Spania din ultimele decenii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a impus administrarea directă asupra Cataloniei după referendumul privind independenţa regiunii organizat la 1 octombrie şi declarat ilegal de justiţia spaniolă. Mandatul guvernului minoritar condus de Partidul Popular (PP) expiră în 2020, dar 55% dintre persoanele intervievate au spus că doresc organizarea de alegeri până atunci. Într-un sondaj similar organizat în octombrie proporţia era de 49%.


Sondajul a fost realizat de institutul Metroscopia pentru cotidianul El Pais, în perioada 6 – 8 noiembrie, în contextul în care fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont – al cărui guvern a fost destituit de Mariano Rajoy – şi-a continuat demersurile pentru independenţa Cataloniei dintr-un exil autoimpus în capitala Belgiei.

Citeşte şi: Consulatul american din Hong Kong a fost ÎNCHIS. Autorităţile au descoperit o pudră albă necunoscută

Autorităţile de la Madrid au convocat alegeri în Catalonia pentru 21 decembrie.

Rajoy şi-a început al doilea mandat de prim-ministru al Spaniei în octombrie 2016, atunci când Partidul Popular a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, dar nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară.

Dacă ar avea loc alegeri în prezent, PP ar obţine 26,1% din voturi, faţă de 26,9% în iulie.

Susţinerea pentru Ciudadanos, un partid originar din Catalonia şi care susţine unitatea Spaniei, a urcat la 22,7%, de la 18,5% în urmă cu patru luni, ajungând la acelaşi nivel cu sprijinul electoral pentru socialişti. Această susţinere pentru formaţiunea Ciudadanos a sporit în timpul crizei catalane, care a devenit al doilea motiv de îngrijorare pentru spanioli, după şomaj.

Partidul de extremă-stânga Podemos, favorabil unui referendum negociat privind independenţa Cataloniei, este susţinut acum de 14,7% dintre spanioli, faţă de 18,7% în iulie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.