X

Malaezia a adoptat un proiect de lege împotriva ‘ştirilor false’

Deputaţii malaezieni au aprobat luni un proiect de lege ce vizează combatarea ‘ştirilor false’, într-un an în care în această ţară vor avea loc alegeri legislative, transmite dpa, conform agerpres.

Conform noii legi, cei găsiţi vinovaţi de ‘crearea, oferirea (sau) publicarea de ştiri false’ pot primi amenzi de peste 100.000 de dolari şi pedepse cu închisoarea de până la 6 ani.

Citește și : Irak : Şase femei originare din Turcia, condamnate la pedeapsa cu moartea pentru apartenenţă la SI

Legea ‘îşi propune să combată răspândirea rapidă de ştiri false care pot face din oricine o victimă. Dacă nimeni nu intenţionează să răspândească ştiri false, atunci nu există nimic de temut’, a declarat Azalina Othman Said, ministru în Departamentul Prim-ministrului, într-o postare pe Facebook.

Ţări vecine precum Singapore şi Filipine au introdus recent legi menite să combată ceea ce sunt considerate a fi ştiri false.

Noua lege a fost întâmpinată cu prudenţă de media din Malaezia.

La sfârşitul lunii trecute, Clubul Presei Străine în Malaezia (FCCM) s-a declarat ‘preocupat de lipsa de claritate a modului în care ştirile false sunt definite în proiectul de lege’.

Noua lege, care afectează atât presa locală, cât şi cea străină, i-a determinat pe criticii guvernului să speculeze că prin actul normativ încearcă să se distragă atenţia de la un scandal în care sunt implicate fondul de stat 1MDB şi prim-ministrul Najib Razak, în contul căruia s-ar fi găsit bani proveniţi de la acest fond.

Najib urmează să candideze pentru un nou mandat împotriva fostului premier Mahathir Mohamad, la putere între 1981-2003. Alegerile trebuie să aibă loc până la data de 24 august.

Citește și : Nu au avut loc pregătiri pentru un summit între Putin şi Trump (Kremlin)

Tags: alegeri legislativeamenzifilipineinchisoareproiect de legesingaporestiri false
Categorii: Știrile zilei