X

Malaezia anunţă data alegerilor legislative

Malaezia va organiza alegeri anticipate pentru a-şi reînnoi parlamentul la 19 noiembrie, a anunţat joi comitetul electoral al ţării din Asia de Sud-Est, care a avut trei guverne în patru ani, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Data alegerilor este 19 noiembrie”, a declarat presei preşedintele comitetului electoral Abdul Ghani Salleh.

Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Următoarele alegeri erau programate pentru septembrie 2023. Dar actualul prim-ministru Ismail Sabri Yaakob a fost supus unor presiuni semnificative din partea partidului său, Organizaţia Naţională Unificată Malaeziană (Umno), pentru a dizolva parlamentul şi a organiza alegeri anticipate, în speranţa de a-şi consolida majoritatea, foarte subţire.

El a anunţat la 10 octombrie dizolvarea parlamentului, deschizând calea pentru alegeri anticipate.

Malaezia se confruntă cu instabilitate politică recurentă de la alegerile din 2018, care l-au adus la putere pe reformistul Mahathir Mohamad, în detrimentul partidului Umno ce conducea ţara de mai bine de 60 de ani. Astfel, alegătorii l-au sancţionat la acel scrutin pe cel care era la acea vreme prim-ministru în exerciţiu Najib Razak, implicat în deturnarea mai multor miliarde de dolari din fondul suveran 1MDB, şi care de atunci a fost condamnat şi închis.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Dar guvernul lui Mahathir Mohamad şi-a pierdut majoritatea după 22 de luni la putere şi conducerea ţării de atunci s-a succedat odată cu revenirea coaliţiei dominante Umno.

Malaezia a avut nu mai puţin de trei premieri de la ultimele alegeri din 2018, notează Reuters.

Tags: Abdul Ghani SallehIsmail Sabri YaakobMahathir MohamadNajib RazakOrganizaţia Naţională Unificată Malaeziană (Umno)
Categorii: Știrile zilei