Malaezia refuză s-o elibereze pe vietnameza implicată în asasinarea lui Kim Jong Nam

Publicat:

Procurorii malaezieni au refuzat joi să renunţe la acuzaţiile de crimă împotriva lui Doan Thi Huong, a doua suspectă acuzată de uciderea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat agenţia de presă de stat Bernama, preluată de DPA, potrivit agerpres.

Această cetăţeană vietnameză, îmbrăcată într-o rochie neagră tradiţională malaeziană şi purtând o eşarfă roşie, a părăsit tribunalul în lacrimi după ce a auzit că procesul împotriva sa va continua aşa cum a fost planificat, chiar dacă o acuzaţie similară împotriva coacuzatei indoneziene fusese abandonată de procurori cu câteva zile mai înainte.


Citește și: Capul clanului Gambino, ASASINAT în fața casei sale din New York

Doan, în vârstă de 30 de ani, împreună cu indonezianca Siti Aisyah, 27 de ani, au fost acuzate de uciderea lui Kim Jong Nam pe care l-au stropit pe faţă cu agentul neurotoxic letal VX pe aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017.

Cu toate acestea, luni procurorii au eliberat-o pe Siti, ceea ce a determinat echipa de apărare a lui Doan să depună o cerere similară pentru ea “pe aceeaşi bază”.

Această acţiune a reprezentat o schimbare bruscă în comportamentul procurorilor, după ce un judecător a decis în august anul trecut că existau “dovezi suficiente” că ele erau angajate într-o “conspiraţie bine planificată” împreună cu patru suspecţi nord-coreeni, rămaşi în libertate.

Eliberarea lui Siti a declanşat o serie de apeluri diplomatice din partea Vietnamului în numele lui Doan, cu ministrul de externe Pham Binh Minh cerând marţi ca procurorul general al Malaeziei “să asigure un proces echitabil pentru Huong şi să o elibereze”.

Citește și: Guvernul venezuelean anunță remedierea penei de curent

Ministrul vietnamez al justiţiei Le Thanh Long i-a cerut de asemenea omologului său malaezian eliberarea lui Huong pe baza “bunei prietenii şi parteneriatului strategic” între cele două ţări.

Avocatul lui Doan, Hisyam Teh, a declarat în faţa instanţei că este “dezamăgit de decizie” şi că “decizia de a nu retrage (acuzaţiile n.r.) nu este conformă cu sistemul nostru de justiţie penală”, potrivit cotidianului local Malay Mail.

Teh a susţinut de asemenea că procurorii “nu au acţionat corect”, notând că ambele suspecte “au prezentat aceeaşi apărare” instanţei.

Judecătorul a fost de acord ca tribunalul să se reunească din nou pe 1 aprilie, în timp ce avocatul lui Doan a declarat în faţa instanţei că ea “nu era în stare să depună mărturie”.

Procurorii au susţinut în timpul lungului proces că ambele femei erau asasini instruiţi şi că erau conştiente de toxicitatea puternică a substanţei pe care o manipulau.

Cu toate acestea, ambele femei şi-au susţinut nevinovăţia, crezând că erau filmate în secret pentru un reality-show de televiziune în schimbul banilor şi că au fost înşelate de agenţi nord-coreeni.

Citește și: Scurgere radioactivă în Transnistria, ținută sub tăcere de autoritățile de la Chișinău

“Ea este complet inocentă, este un ţap ispăşitor”, a declarat Teh despre Doan joi în afara sălii de judecată. “Cazul ei este acelaşi cu cel al lui Siti Aisyah (…), dacă Siti Aisyah a putut fi eliberată, de ce nu şi Doan?”.

Echipa de apărare a anunţat că se va adresa din nou procurorului general pentru a revizui dovezile şi că va cere ajutor guvernului vietnamez “pentru a face presiune mai mare asupra guvernului malaezian ca să asigure că există egalitate”.

Dacă va fi condamnată, Doan se confruntă cu pedeapsa cu moartea. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani

Actorul Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de...

Festivalul ‘Ne Vedem Acasă’: Maia Sandu a discutat cu moldovenii de pretutindeni

Festivalul 'Ne Vedem Acasă': Maia Sandu a discutat cu moldovenii de pretutindeni Președinta Maia Sandu a participat la Festivalul „Ne Vedem Acasă”, organizat de Biroul...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 18 august 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 18 august 2024 Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7671 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5894 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2704 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6438 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6773 D.S.T. 960 XDR 1 23.4908 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1427 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.3778 Dinar sirb 941 RSD 100 16.5100 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7778 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2521 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.5490 Dolar australian 036 AUD 1 11.6262 Dolar canadian 124 CAD 1 12.8020 Dolar neozeelandez 554 NZD 1 10.5434 Dram...

Perioadă sezon ambrozie: când începe și cât durează

Perioadă sezon ambrozie: când începe și cât durează Dacă pentru mulți luna august reprezintă sfârșit de vară, cu zile în care se mai pot bucura...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.