X

Malcolm Turnbull a supravieţuit unui vot de neîncredere în parlamentul australian

Premierul australian Malcolm Turnbull a supravieţuit unui vot de neîncredere în parlament, la numai o oră după ce a reuşit să câştige confruntarea pentru conducerea partidului său, informează marţi dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Moţiunea înaintată de liderul Partidului Laburist aflat în opoziţie, Bill Shorten, a fost respinsă în parlament cu 76 de voturi în favoarea lui Turnbull şi 67 de voturi împotriva lui.

Citeşte şi: Atac masiv cu rachete asupra Kabulului. Este vizat palatul prezidenţial

Dacă moţiunea ar fi trecut, ceea ce era puţin probabil, Malcolm Turnbull ar fi trebuit să demisioneze sau să convoace alegeri anticipate.

Potrivit AFP, Malcom Turnbull a îndemnat marţi forţele sale la unitate, după ce şi-a salvat la limită postul, pe fondul celei mai grave crize politice din timpul mandatului său.

În timp ce Partidul Laburist (centru-dreapta) pe care îl conduce se află în sondaje în urma laburiştilor cu un an înainte de alegeri, Turnbull, considerat un moderat, a fost nevoit să-şi pună la bătaie mandatul în cadrul unui vot intern, pentru a pune capăt zvonurilor potrivit cărora poziţia sa ar fi ameninţată de ministrul de interne Peter Dutton.

Disputa a devenit evidentă atunci când premierul a fost constrâns, din cauza lipsei de susţinere în partid, să renunţe la proiectul său de a înscrie în legislaţie obiectivul Australiei în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.

După o săptămână de contestări, Turnbull a decis marţi să-şi declare postul vacant, determinând un vot intern pe care l-a câştigat cu 48 de voturi în favoarea sa şi 35 pentru Dutton, dar care i-a fragilizat totuşi poziţiile.

Cteşte şi: Trump spune că ‘cel mai probabil’ se va vedea din nou cu Kim Jong Un

Dutton, care conducea un minister foarte important ce îngloba poliţia, imigraţia şi serviciile de informaţii, şi-a anunţat demisia.

Este de aşteptat ca Turnbull să-şi remanieze guvernul, pe fondul informaţiilor că unii dintre miniştrii săi au votat împotriva lui.

Turnbull a venit la conducerea guvernului australian în septembrie 2015, înlăturându-l pe predecesorul său Tony Abbott, care făcea parte din acelaşi partid.

Tags: australiaMalcolm TurnbullmotiunePartidul LaburistPeter Duttonvot de incredere
Categorii: Știrile zilei